Hoppa till sidans innehåll

Om AAIK


Avesta AIK – föreningen där bredden ger spetsen

 

Avesta AIK är Avestas äldsta förening. 1905 bildades föreningen med syfte att

inom Avesta med omnejd verka för höjande av allmännyttig idrott och utövande av idrottslekar och därigenom hålla ungdomen borta från dåliga nöjen.”

 

Idag, 114 år senare, verkar föreningen i samma anda. Antal medlemmar uppgår till ca 450, varav 320 aktiva. Upptagningsområdet för ungdomsfotbollen är fortfarande främst centrala Avesta men till föreningen söker sig även unga spelare utifrån. I föreningen finns ett damlag i div 2 och U-lag i div 3. Ett herrlag i division 3 samt ungdomslag för flickor och pojkar i 12 åldersgrupper mellan 5-17år. Alla ledare i ungdomsverksamheten arbetar på ideell basis.

 

För att få ekonomi i föreningen gör spelarna själva tillsammans med sina föräldrar och ledare olika arbetsinsatser under året. Föreningen har också Kommunalt och statligt aktivitetsstöd.

 

Att hålla ungdomen borta från dåliga nöjen” kanske är en ålderstigen formulering men grundtanken finns ändå kvar. Forskning visar att medlemskap i en idrottsförening är en stark skyddsfaktor under uppväxten. Föreningen erbjuder förutom fotbollsutbildning och idrottsutövande en samvaro, gemenskap och positiva kontakter med vuxna. I en tid när idrotten på många sätt exkluderar genom tidig elitsatsning eller dyra avgifter och stora krav på föräldrar, arbetar Avesta AIK aktivt för att alla barn, oberoende av socioekonomisk bakgrund eller föräldrastöd ska kunna vara med och spela fotboll eller ha andra uppgifter i föreningen. Avesta AIK bedriver också uppsökande verksamhet för att rekrytera nya medlemmar bland nyanlända svenskar.

 

Avesta AIK är, som en av fyra föreningar i Dalarna, certifierade av Dalarnas fotbollförbund som en väl fungerande förening och ambitionen är att bli ännu bättre.

 

Den övergripande målsättningen är att Avesta AIK ska erbjuda verksamhet så att alla barn och ungdomar som vill spela fotboll ska kunna göra det. Som individ i föreningen ska man också ha möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Avesta AIK har under åren haft många representanter i distriktslag såväl som ungdomslandslag för både pojkar och flickor. Föreningen har också utbildat en hel del spelare som gått vidare till spel i högre divisioner.

 

All ungdomsverksamhet i Avesta AIK följer den spelarutbildningsplan som föreningen har utvecklat tillsammans med Dalarnas Fotbollförbund. Alla ledare skickas kontinuerligt på tränarutbildningar och verksamheten följs upp och utvärderas varje månad i en ungdomsledargrupp.    

Uppdaterad: 21 APR 2018 23:17 Skribent: Avesta AIK
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info