Hoppa till sidans innehåll

Samarbetet ska göra Avesta AIK starkare

20 DEC 2019 20:57
  • Uppdaterad: 20 DEC 2019 20:57

Som ett led att bli fysiskt starkare inför kommande säsong har Avesta AIK tagit hjälp av gymmet Hälsoverket.

-Det är funktionell träning som är vår nisch, berättar Malin Olsson som arbetar som PT (personlig tränare), och dessutom är VD, och tillsammans med Michael Karling, delägare av Hälsoverket.

 

Hälsoverket, har funnits i sina fräscha nya lokaler i Koppardalen sedan juni 2015, och brukar ha runt 250-300 besök varje dag. Malin Olsson berättar man har alla möjliga typer av medlemmar.

-Det är allt från ungdomar till pensionärer. Vi har har 150 seniorer (+65 år). 

 

Hon berättar att man använder hela kroppen vid de olika övningarna.

-Det är en skadeförebyggande träning. Man isolerar inte några muskelgrupper, som man exempelvis gör i en maskinpark, utan man använder verkligen hela kroppen med all rörelseomfång som kroppen är skapt för att göra. Det är väldigt varierande, med både kondition, styrka och mycket balans.

Är det något speciellt mot fotbollspelare man tränar på?

-Mycket prehab. Det är skadeförebyggande för knä, baksida lår och mycket rörlighet. Sedan tränar man för en stark core (mittparti, mage och rygg) för att bli stadig och kunna stå emot tacklingar och närkamper. 

 

Avesta AIK har denna säsong tagit ett spännande grepp där både dam- och herrlaget tränas av Mikael Lindgren, Christian Johansson och Max Bonaldo.

Och att båda lagen kör gemensamma övningar menar Malin Olsson inte är några problem.  

-Vi särskiljer inte de. Det är Christian Johansson som är fysansvarig för Avesta AIK som också leder träningen under torsdagarna hos oss. Det är samma typ av träning som våra medlemmar kör. Vi på Hälsoverket gör ingen skillnad om det är damer eller herrar, kropparna fungerar väldigt lika.

 

Christian Johansson berättar vidare att träningen som ägt rum sedan sju veckor tillbaka fram till jul har syftat till att bygga upp spelarnas fysiska grundkvaliteter (styrka, uthållighet, rörlighet, snabbhet och koordination). Ju närmare matchsäsong vi kommer desto mer övergår träningens syfte till explosivitet i utförandet. Explosivitet i kombination med en snabb återhämtningsförmåga ska känneteckna Avesta AIK-spelarna 2020.

Christian Johansson leder övningarna i Hälsoverket som förhoppningsvis ska ta de båda lagen till nästa nivå. Foto: Olov Lindgren

 

Man kommer fortsätta en bit in i januari att träna på Hälsoverket.

Hur ofta tränar de?

-En dag i veckan, torsdagar. En del är medlemmar så de tränar fler gånger, säger Olsson.

 

Att samarbeta med idrottsklubbar är inget nytt för Hälsoverket.

-Nej, vi samarbetade med Lokomotiv innan de lade ner, och KAIS innebandy. Men just nu är det bara med Avesta AIK vi samarbetar med, berättar Malin Olsson som själv har en fotbollsbakgrund i Näs IF.

 

Hon tycker att det fungerar utmärkt jobba med AAIK, och tror på en bra säsong för de båda lagen.

-De kommer förhoppningsvis göra en fin säsong samtidigt som spelarna håller sig skadefria.

Hon öser också beröm för det engagemang och den träningsnärvaro spelarna visat.

-Vi är väldigt positiva till det här samarbetet. Det är väldigt roligt för Avesta AIK är hittills den förening som haft absolut bäst uppslutning och engagemang från spelarna till att komma på fys träningarna. De är alltid positiva, glada och trevliga. 

 

Avesta AIK:s dam och herr tar nu julledigt till och med den 6/1 då man åter startar igång försäsongsträningen. Under julledigheten får spelarna träningsprogram att följa med syfte att bibehålla sin fysiska form.

 

BILDEN. Michael Karling och Malin Olsson äger och driver Hälsoverket. Foto: Olov Lindgren.

Skribent: Olov Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info