Hoppa till sidans innehåll

Nyförvärv klara för AAIK

21 DEC 2019 18:06
  • Uppdaterad: 21 DEC 2019 18:06

Klubbens lagbygge inför kommande säsong har börjat och tränaren Mikael Lindgren ser med optimism framåt.
Efter degraderingen till fyran har Klubben tappat flera spelare, men Lindgren menade det var väntat. 
-Det kom inte som någon överraskning, vi hade räknat med det. Det är killar som vill spela i division 2. Det kan vara bra för de prova en ny miljö.
Bland annat har tunga pjäser som Adam Tumma, Omar Mohmud Mohamed och Axel Östberg skrivit på för uppflyttade Fagersta Södra IF.
Avestatränaren Mikael Lindgren kan konstatera flera har lämnat laget, men ser potential i den trupp man har. Foto: Olov Lindgren.
                                                                                                                         
Lindgren ser ljust på kommande säsong. Nu har också de första nyförvärven presenterats. Från Forssa BK:s juniorverksamhet kommer mittbacken Isac Söder och anfallaren Daniel Tumzgi. Tidigare AAIK:aren och mittfältaren Mattis Hildonen är tillbaka efter bland annat spel i Norge. Sedan kan också veteranen Victor Berg nästan räknas in som nyförvärv, då han bara spelade drygt en match förra säsongen.
-Vi kommer få en stor omsättning av spelare. Vi har fått in en del nya att jobba med.
Mikael Lindgren tror mycket på de nya spelarna, där ingredienser som både rutin samt ungdomlig entusiasm och utveckling finns att hämta.
-Mattis Hildonen, hade jag i Avesta AIK 2004-06. Det är en klok spelare som verkligen är en lagspelare och har en förmåga göra sina lagkamrater och laget bättre. Det är en bollvinnare och en bra passningsspelare.
Ikonen Victor Berg, som haft mycket skadebekymmer och bara spelade två matcher i fjol kan också räknas som ett nyförvärv.
-Han har varit med och tränat sedan vi startade efter höstlovet och kan vi hålla honom skadefri, finns det en enorm kapacitet. Vi ska bygga upp hans kropp ytterligare. Han är ju stark och explosiv. Vi får matcha honom förståndigt. 
I fjol hann han visa sina kvaliteter på den korta speltid han fick i bortamatchen mot Heby AIF innan baksida lår satte stopp för vidare spel. Då spelade han i backlinjen, men förstavalet är att använda honom som forward.
-Men om det skulle krisa kan vi använda honom som mittback.
Om Hildonen och Berg står för erfarenhet, kan Isac Söder och Daniel Tumzgi räknas som unga och lovande.
-Isac Söder går på fotbollsgymnasiet i Avesta. Han har spelat i Forssa BK:s juniorlag de två senaste säsongerna. Det är en snabb och tuff mittback, som blivit bättre och bättre i spelet med fötterna. Han har också ett bra passningsspel.
Från Forssa BK kommer också anfallaren Daniel Tumzgi.
-Han är snabb och löpstark. Det är en irrationell spelare som också orkar göra många maxlöpningar. Jag ser honom som en djupleds forward, säger Mikael Lindgren.
Unge anfallaren Daniel Tumzgi blir intressant att följa kommande säsong. Foto: Privat. 
 
På målvaktssidan har både Sebastian Lundwall respektive Irat Younis försvunnit sedan fjolåret. I stället kommer man satsa på Samuel Nissinen Eriksson (född 2001) och Hampus Wallman (född 2003).
-Samuel spelade i fjol för både Skogsbo AIF och Avesta AIK. Wallman går på fotbollsgymnasiet och har inte spelat seniorfotboll.
Tror du det räcker med de här två målvakterna?
-Det får vi se. Men jag tror de kan bli riktigt bra, säger Mikael Lindgren.
 
Trots han basade för damlaget i fjol har "Micke" bra koll på vad herrarna uträttade i fjol.
-Jag vet vad spelarna går för och vad de presterade. Sedan är ingen spelare statisk i kvalitet, utan det går hela tiden att förbättra saker.  
         
Nyförvärv: Mattis Hildonen (född -83), fw, Klefta, Norge, Isac Söder (-02), mb, Forssa BK, Daniel Tumzgi (-02), fw, Forssa BK.
Förluster: Axel Östberg, mb, Fagersta Södra IF, Adam Tumma, mf, Fagersta Södra IF, Omar Mohamud Mohamed, fw, Fagersta Södra IF, Irat Younis, mv, Fagersta Södra IF, Khalid Mohamud Mohamed, b, Sala FF, Sebastian Lundvall, mv, Skogsbo AIF, Daniel Wiklund, b, Skogsbo AIF.
 
På damsidan slutade laget på tredje plats i division 2 Västra Svealand. Under största delen av säsongen var AAIK med i toppen, men utan få riktig närkontakt. Avståndet upp till seriesegrarna Säffle blev elva poäng, och åtta till tvåan Torsby.
 
Klart är att anfallaren Izabelle Lundqvist försvinner till Sollentuna  FK, medans försvararen Sabina Broström går till Upsala IF.
 
På plussidan återkommer nygamle anfallaren Alexandra Simonsson (född 1997) efter ett år i Smedjebackens FK. Dessutom har man gjort klart med mittbacken/centrala mittfältaren Lina Tollsten (född 2000) också närmast från Smedjebackens FK.
-Hon spelade i Smedjebacken under hösten, och i Rynninge på våren, säger Mikael Lindgren.
-Sedan har hon gått Fotbollsgymnasiet i Örebro. Hon har även hört till Kif Örebros juniorverksamhet.
Vad är det för spelartyp?
-Hon är defensiv i sin läggning. En tuff och kämpastark spelare som både kan spela mittback och som defensiv central mittfältare. 
Lina Tollsten, som spelat i division 1 med Rynninge IK, blir en viktig pusselbit i lagbygget. Foto: Privat.
                                                                                                                                
Efter ett år i Smedjebacken är forwarden Alexandra Simonsson tillbaka i Avesta AIK. Tanken är att hon ska ersätta Izabelle Lundqvist. Senaste säsongen gjorde Simonsson 21 mål,  och slutade tvåa i skytteligan.
-Möjligt att det blir så, men det är en annan spelartyp än "Izza".
Anfallaren Alexandra Simonsson är tillbaka i Klubben Girlz efter en utflykt till Smedjebackens FK. Foto: Niklas Hagman.
                                                                                                                                
Under slutet av höstsäsongen försvann Tilda Jacobsson och Nora Jacobsson för studier utomlands. Förhoppningen är att båda nu ska finnas tillgängliga för spel till våren.
-Tilda kommer hem till jul och Nora i april. Jag hoppas de kan spela, men det är inte helt säkert.
 
På pappret ser det bra ut då man fått behålla stora delar av truppen och fått in två starka nytillskott. Men någon målsättning har man ännu inte börjat prata om.
-Vi jobbar med att det ska bli så bra som möjligt.
 
I och med man börjat fysträningen tidigare än föregående säsonger, och inlett samarbetet med Hälsoverket tror och hoppas Mikael Lindgren på en fin säsong.
-Alla kommer bli bättre. Vi har kommit igång med fysiken två månader tidigare. Vi har Hälsoverket på torsdagar och Domarhagen måndagar och tisdagar.
Hur ser du på samarbetet med Hälsoverket?
-Vi kommer fortsätta jobba mycket med fysik. Fotboll är både teknisk och spelförståelse, men också mycket fysik.
Hur har det fungerat att träna tillsammans damer och herrar?
-Jättebra. Vi kör samma grejer. Tack vare Christian (Johanssons) engagemang och kunskap ser det väldigt bra ut. Vi har haft fokus på styrka men även en del uthållighet. Fys är att förbättra prestationen, men också skadeförebyggande. Allt du gör blir du explosiv, hårdare och alla rörelser gör att du håller dig frisk. 
 
Det blir ytterligare två veckor efter jul i Hälsoverket och Domarhagen, innan man börjar träna utomhus från och med den 20 januari.
-Då blir det fyra pass i veckan (måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar). 
 
Nyförvärv: Alexandra Simonsson (född 1997), fw, Smedjebackens FK, Lina Tollsten, (född 2000), mb/cmf, Rynninge IK (vår)/Smedjebackens FK (höst). 
Förluster: Izabelle Lundqvist, fw, Sollentuna FK, Sabina Broström, b, Upsala IF.
 
Träningsmatcherna börjar i månadsskiftet februari/mars. Efter lagen spelat varsin internmatch den 29 februari, tar damerna emot Gustafs 7 mars, medans herrarna har sin första "riktiga" träningsmatch på hemmaplan samma dag, när man möter division 4-kollegan Swesom FC. 
                                                                                                          
TOPPFOTOT: Tre av Klubbens nyförvärv presenterades i torsdags. Mattis Hildonen, Isac Söder och Victor Berg. Foto: Olov Lindgren.
 
Skribent: Olov Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info