Hoppa till sidans innehåll

Herr. Liket lever efter sent avgörande!

31 AUG 2019 18:41
  • Uppdaterad: 31 AUG 2019 18:41

Matchen såg ut att sluta oavgjord, men i den 88:e minuten, gav Adam Tumma Avesta AIK hopp om att undvika degradering, när han avgjorde bottenmötet mot Slätta SK, med sitt 2-1 (1-0) mål.

-Vi tar match för match och försöker hålla humöret uppe, och det ska nog inte svara så svårt efter den här vinsten, säger Avestas segerskytt, inför fortsättningen.

 

Men fortfarande krävs ett under för att ”Klubben” ska klättra upp till kvalplatsen. Med fyra omgångar skiljer det tio poäng upp till Säters IF, som återfinns på kvalplats. Dessutom måste Slätta passeras som ligger sex poäng före. Avestas sämre målskillnad, i jämförelse med de övriga bottenlagen, är också nästan som en minuspoäng. Men som man säger, så är hoppet det sista som överger en.

 

Avestas tränare, Magnus Svedlund, inser lagets utsatta tabelläge, men ser fortfarande att det finns en mikroskopisk chans att fixa det.

-Vi har en möjlighet att komma upp i 24 poäng. Det finns en teoretisk chans, men de är väldigt, väldigt små. Idag tycker jag det var mycket ställningskrig, och vilket lag som helst kunde ha vunnit. Jag tycker att det omställningarna sista tredjedelen som gör att vi vinner.

 

Matchen inleddes med hafsigt spel från båda håll. Slättas forwards Gustav Lindgren och Max Eidet, vållade med sin snabbhet jobb för Avestas backlinje, och man hade ett par giftiga lägen under inledningen som Avestas målvakt Sebastian Lundvall förtjänstfullt räddade.

Men småningom var det hemmalaget som tog över spelet, med ett bra anfallsspel.

 

Avestas Omar Mohamud Mohamed kunde med pannan ge "Klubben" ledningen efter en kvarts spel. FOTO: Olov Lindgren.

 

Rättvist kunde ”Klubben” ta ledningen med 1-0, när Omar Mohamud Mohamed nickade in Albert Orres långa inlägg från högerkanten.

-Det var inte vår bästa målchans som vi gör mål på. Jag tycker det är tre heta målchanser åt båda lagen i första. Vi hade sagt att vi ska ligga högt första kvarten, och sedan falla ner på egen planhalva, och avvakta att de slår bort passningarna, säger Magnus Svedlund.

Minuten därefter fick Avestas #11 chansen igen, men då kunde Slättas målvakt Patrik Andersson rädda avslutet. Även hann Alexander Larsson bränna en målchans, med ett skott som gick över, liksom att ”Klubben” hade ett avslut i ribban, efter 20 minuter.

 

Slätta, likt Avesta är i behov av segrar för att inte åka ur. Laget kom till matchen med sju ordinarie spelare borta. Det dröjde till halvtimmen, innan man fick igång sitt spel. Gustav Lindgren hade efter 35 minuter ett skott som Sebastian Lundvall kunde tippa till hörna.

 

Jon Moberg, tränare i Slätta SK, fick åka hem till Falun med en blytung förlust. FOTO: Olov Lindgren.

 

Slättas assisterande tränare, Jon Moberg, tycker laget inte gjorde någon bra första halvlek.

-Det är en match som gäller väldigt mycket. Vi började bra första fem, och har ett solklart läge att ta ledningen. Sedan blir det en försvarsmiss, och ett mål som vår målvakt kanske borde tagit. Sedan hänger vi med huvudena och det tar lite för lång tid innan vi är påkopplade. Vi har inte haft kontinuiteten i matcher och träningar. Vi har olika man på olika positioner, så vi har inte tryggheten därbak, och det syntes idag.

 

I den andra halvleken var det Slätta som började bäst, sånär som Taher Salehs chans efter halvminuten.

-Vi spelade lite enklare. Vi höll ihop laget på ett bättre sätt. Det är en ganska bred plan, så vi hade pratat om att använda ytorna. Jag tycker vi gör det stundtals, men det är lite för enkla bolltapp på fel ställe, säger Jon Moberg.

 

Gustav Lindgren kunde kvittera till 1-1 efter en frispark. Avesta bytte in Adam Tumma som under veckan varit krasslig.

-Jag har varit sjuk i veckan och haft en liten skada i vänstra foten, som jag fick mot Forssa.

 

 

Matchvinnaren Adam Tumma kunde gå av planen, med ett leende på läpparna. FOTO: Olov Lindgren.

 

Avesta hade svårt att komma upp i samma nivå som i första halvlek, och skapade inte lika många målchanser.

-Det var mycket krig, och spelarna vill snabbt fram och avgöra. Vi kommer för långt ner i försvaret, och ligger inte tillräckligt högt. Vi tillåter de hitta ytor när vi inte sätter press. Sedan är vi slarviga i vårt passningsspel, kommenterar Magnus Svedlund.

 

Ju längre matchen närmade sig slutet, hettade det till både på och utanför planen. Båda lagen fick en spelare utvisad med mindre än tio minuter kvar.

-Domaren släpper allt. Det blir hetsigt och ballar ur, och blir slagsmål, säger Magnus Svedlund.

Slättas Jon Moberg, tycker också att domaren på ett bättre sätt kunde ha undvikit utvisningarna som drabbade Avestas Omar Mohamud Mohamed och Slättas Arda Güslü.

-Jag tycker att domaren kan gå in och stävja, istället för att avvakta och ta avstånd från situationen. Jag tycker att man som matchledare kan gå isär och bryta loss grupperna från start. Det fanns ingen risk att det skulle hända något på sidan, jag tycker alla tre kunde gått in och stävjat situationen och vi sluppit röda korten, säger Jon Moberg vars Slätta har fyra poäng upp till kvalplats.

-Det gäller att vi får ihop bra träningar så alla kan vara med. Vi har kvar Strömsberg, Fagersta och Torsåker. Det är nio poäng som vi lär ta, helt enkelt.

 

Slättas Gustav Lindgren fick efter 88 minuter den stora chansen att ge bortalaget ledningen, med ett skott från straffområdet, som Sebastian Lundvall gjorde en prakträddning på.

-Den räddningen var d-a skön. Jag var lite tvungen att göra den, efter tappat in frisparken. Jag halkade för den ska jag ha. Men jag fick lite upprättelse. Jag tycker vi spelade bra första femton, tjugo och hade tålamod, och lät bollen göra jobbet. Teoretiskt finns chansen vi ska klara av det, så vi går för det. Vi får se hur långt det räcker, säger Avestas målvakt.

 

Istället var det Adam Tumma som med en minut kvar av ordinarie tid, avgjorde med sitt 2-1 mål.

-Jag får bollen av Khalid, petar den förbi min gubbe och försökte tränga innanför och lyckas med det. Jag ser att målvakten kommer ut och försöker göra sig stor, sedan var det bara placera den i bortre. Det var riktigt skönt att komma in och avgöra.

 

Avesta visade stundtals upp ett bra anfallsspel, och visade att det finns kvaliteter i laget.

-Emellanåt spelar vi bra. Sedan får vi de där dipparna som vi haft under hela säsongen. Idag gör vi i alla fall mer än ett mål, säger Sebastian Lundvall.

I slutet av matchen debuterade 16-årige Jakob Svedlund i A-laget, och hann göra ett par viktiga brytningar.

 

Nu väntar i nästa omgång Sandvikens AIK på bortaplan. Då är det åter igen en vinna eller försvinna match.

-Det blir tufft motstånd. Inget är omöjligt om vi går för vinst. Hemma mot SAIK hade vi 2-1, sedan vände de. De fick kämpa för segern och det ska de få göra på lördag också. Chansen finns ju oavsett hur liten den är, man ska aldrig säga aldrig tills det är över. Fyra matcher kvar, och fyra vinster som vi ska gå för, säger Adam Tumma.

 

 

 

Avesta AIK-Slätta SK 2-1 (1-0)

Mål: 1-0 Omar Mohamud Mohamed (15), 1-1 Gustav Lindgren (53), 2-1 Adam Tumma (88).

Varningar: AAIK: Omar Mohamud Mohamed. Slätta: David Norgren, Arda Güclü.

Utv, Avesta: Omar Mohamud Mohamed (83), SlättaArda Güclü (83).

Domare: Kalle Jansson

Publik: Ca 60.

 

AAIK (4-3-3) Sebastian Lundvall-Benjamin Larsson (Daniel Viklund, 46), Khalid Mohamud Mohamed, Axel Östberg, Albert Orre-Gidid Abdullahi (Jakob Svedlund, 86), Mohammed Almousilli, Diego Barraza Peñate-Alexander Larsson (Adam Tumma, 55), Omar Mohamud Mohamed, Taher Saleh. Ersättare: Irat Younus Ismael (mv), Abbe Nilsson.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info