Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jorgen Hjerpe

Herr. Avesta förlorade mot Fagersta

04 JUL 2019 00:40
Max Holmberg sänkte "Klubben"
  • Uppdaterad: 04 JUL 2019 00:40

Avesta AIK går till sommaruppehållet som seriejumbo. ”Klubben” hade chansen vid seger klättra i tabellen. Men istället visade sig Fagersta Södra IK för starka och kunde vinna rättvist med 1-2 (1-1) inför 202 åskådare på Avestavallen.

-Vi krigar och kämpar hela matchen, och vill försöka vinna. De ska man ha en eloge för, men de är lite för starka oss, säger Avestas tränare Magnus Svedlund.

 

Nio poäng är differensen upp till Strömsberg som återfinns på negativ kvalplats.

 

Avesta var det annars som fick en drömstart på matchen, när Axel Östberg redan efter fem minuter gjorde 1-0. Fagersta arbetade sig efter en halvtimme in i matchen, och kunde fem minuter före pausvilan kvittera till 1-1. Den andra halvleken blev sedan spel mot ett mål, Avestas. Men det dröjde till den 79:e minuten innan Fagerstas målkung, Max Holmberg med sitt sjunde mål för säsongen, från nära håll kunde avgöra fram till 1-2. I sanningens namn, smickrande siffror för Avesta.

 

För Fagerstas tränare Tobias Eriksson, var det första gången han besökte Avestavallen, och utgången kunde inte slutat på ett bättre sätt för den engagerade Fagerstacoachen.

-Det är första gången jag är i Avesta, så det var kul att vinna. Nu är vi med där i toppen, säger Eriksson vars Fagersta ligger på andra plats, om än i en haltande tabell.

 

I och med Adam Östberg efter trafikproblem kom sent till matchen, fick Benjamin Larsson en plats i startelvan. I mål fick Irat Younis chansen, något som var bestämt sedan tidigare.

-Det var bestämt före Strömsbergs matchen. Det är en konkurrens mellan Sebastian (Lundvall) och Irat. De är jämna. Det är svårt att utse vem som ska stå. Nu gjorde ”Sebban” en kanonmatch senast. Innan Strömsbergsmatchen sa vi att nu får ni visa upp er en match var innan hösten, och göra en bra sommarträning, sedan utser vi en första målvakt till hösten, säger Magnus Svedlund.

 

Fd Avesta AIK spelaren, Viktor Hansson, var skadad och följde matchen från Fagerstas avbytarbänk.

 

Avesta började matchen strålande, och när Adam Tummas högerinlägg hittade en omarkerad Axel Östberg, som nickade in 1-0, infann sig känslan att AAIK kunde vara på väg mot säsongens första seger på Avestavallen. ”Klubben” spelade aggressivt, med snabba omställningar. Axel Östberg som spelade i anfallet hade två hundraprocentiga chanser att utöka ledningen. Dels en nick över efter Benjamin Larssons inlägg, och ett friläge som tvingade Fagerstas målvakt. Arman Poghosyan till en fotparad.

 

Istället för hemmamål var det Fagersta som sedan tog över spelet, och 16-årige Mergim Ramadani, som gjorde sin första match från start, prickade ribban efter 30 minuter.

Bortalaget skulle ändå få till en kvittering innan första halvlek var över, när Ilyas Abdullahi Hirsi från nära håll skickade in 1-1.

-1-1 målet kom i en väldigt psykologisk bra tidpunkt. Då kan vi ta med oss den positiva energin, istället för att ligga under som vi haft en ovana att göra. Sedan är det är kul att de här unga killarna som fått stå åt sidan tar chansen när de får den, säger Fagerstas coach, och fortsätter:

-Avesta startar väldigt piggt och bra, och de gör ett jättefint mål på ett jättefint anfall. Sedan fortsätter vi att mala, som vi tjatat om på träningarna att inte bli desperata, utan att mala. Och det var känslan i halvtid, att Avesta var trötta.

 

Fagerstas visade under stora delar upp ett imponerande spel som kan bära långt. FOTO: Per Lindgren.

 

Magnus Svedlund, erkände att Fagerstas seger var tämligen odiskutabel.

-De har slutet av första, och tar över, och har hela andra.. Vi kommer inte in situationerna och de får mycket tid på sig, vart de än är på banan. De är hungriga, och så fort vi får boll har vi två, tre på oss. Vi tappar boll direkt, och får inte etablera något riktigt spel så till sist slår vi längre och längre bollar vilket inte var tanken. Tanken var att vi skulle släppa bollen på ett längre avstånd, och gör en längre spelvändning och hitta de tomma ytorna. De är vana vid division 3, och maler på. De läser spelet lite bättre, och dubblar. De kommer ofta två in i press och då blir det svårt att spela fotboll.

 

AAIK-tränaren tyckte att spelet på mittfältet inte blev som han hade hoppats på.

-William (Samuelsson) och Gidid (Abdullahi) som skulle spela sittande mittfältare, de jobbade inte riktigt ihop. De låg för nära varandra, och ibland var det någon som inte hade en motståndare, och de orienterade sig inte tillräckligt bra, så vi tappade hela tiden på mitten. De fick alltid ha en fri, även om vi var tre mot tre. De fick komma igenom lite för lätt på mitten, säger Magnus Svedlund, som ändå plussade Ludwig Wallertz insats.

-Han kämpar och sliter på ett bra sätt.

 

Den andra halvleken gör Avesta bäst i att glömma. Det var en av de slätstruknaste man visat upp på länge. Efter det att Axel Östberg, fyra minuter in i andra halvlek i svårt läge avslutat med en volley utanför, kom det sedan enbart handla om Fagersta. Det var en tidsfråga innan västmanlänningarna skulle avgöra matchen.

AAIK tappade också mycket av sitt offensiva hot, när Axel Östberg, ofrivilligt, flyttades ner i backlinjen.

-Axel hade ont i tån, han fick en smäll när han sparkade ihop. Fagersta fick komma runt för lätt på kanterna, så vi satte ner honom som mittback så att ytterbackarna kunde gå upp sätta stopp tidigare på deras yttrar, och ända ha täckning kvar. Vi vet de vill slå mycket inlägg och vill komma mellan vår målvakt och backlinje. Men det vart då tamt framåt, när det vart två centrala, säger Magnus Svedlund.

 

Alexander Larsson och Adam Tumma, hade svårt att hota Fagerstas stabila försvar.

 

Tobias Eriksson, tyckte det var ett rättvist resultat, även om ju längre tiden gick i andra halvlek, utan mål, att det kanske bara skulle bli en poäng, att ta med sig hem. FOTO: Jörgen Hjerpe.

 

Max Holmberg frälste dock de många Fagerstaanhängare som kantade Avestavallen, när han från nära håll avgjorde derbyt, med sitt 1-2 mål i den 79:e minuten.

-Jag var orolig hela tiden till det där målet kom. Sedan var jag inte säker om det var offside. Man är lite orolig för Avetas forwards. Adam Tumma har en otrolig speed. Vi vinner välförtjänt. Det är en tuff derbymatch, och det smäller lite grann, lite känslor som det ska vara. Båda lagen vill ta tre poäng. Det var kul att få vinna en sådan här match. Det jag är mest nöjd med är att att vi fortsätter mala, och inte är desperata.

 

I jakt på kvittering gick Avesta i slutet ner på en trebackslinje. Men det här var en match, där Avesta saknade kraft och energi, och Fagersta kunde enkelt behålla sin ledning. Därmed fick Avesta inte heller någon revansch efter premiärförlusten.

 

Avesta AIK tar nu semester, innan man den 3 augusti möter Torsåker i nystarten av serien.

-Vi får ta sommaruppehåll och ladda batterierna för hösten, avslutar en inte alltför besviken Magnus Svedlund efter förlusten.

 

 

Avesta AIK-Fagersta Södra IK 1-2 (1-1)

Mål: 1-0 (5) Axel Östberg, 1-1 (40) Ilyas Abdullahi Hirsi, 1-2 (78) Max Holmberg

Varningar: Avesta: Adam Tumma. Fagersta: Arman Poghosyan.

Domare: Jesper Hedlund, Örebro.

Publik: 202 (Avestavallen)

 

Avesta AIK: Irat Younus Ismael-Benjamin Larsson (Adam östberg, 46)-Daniel Viklund, Mohammed Almousilli, Albert Orre-Ludwig Wallertz (Simon Sundin, 78), Gidid Abdullahi, William Samuelsson-Axel Östberg, Alexander Larsson, Adam Tumma. Ersättare: Sebastian Lundvall, Nahom Tella, Kushtrim Krenzi.

 

Fagersta Södra IK: Arman Poghosyan-Joakim Larsson, David Finn Andersson, Emil Johansson, Artus Poghosyan-Ilyas Abdullahi Hirsi (Arvid Andersson, 78), Sebastian Jansson (Luis Antonio Roa Ocampo, 67)Max Holmberg (Pawel Gentek, 87), Shafick Irarema, William Klasén-Mergim Ramadani (Nowroze Ali Bostan Ali, 67). Ersättare: Gustav Källman, Mahmud Mohamed Badeed, Abdiasis Raage.

 

TOPPFOTOT. Fagerstas Max Holmberg avgjorde matchen i andra hakvlek. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info