Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Hagman

Heroiskt Avesta kryssade mot Falun

14 JUN 2014 18:58
Kalle Jansson bakom Avesta AIK:s poäng
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:03

Oavgjort 1-1 och en poäng borta mot Falun är något man ”man köper alla dagar i veckan”. Ett kvitteringsmål från Falun med mindre än tio minuter kvar, grämer ändå AAIK-tränaren Mikael Lindgren en aning.

-Falun borta är nog den svåraste matchen i den här serien, men det är lite synd att de kvitterar med ett självmål i 83:e minuten.

Längesedan var det man har fått se ett lag så tillbakapressat som Avesta var i speciellt andra halvlek mot Falun. Men med rätt inställning kommer man långt. Med tanke på att tunga pjäser som Victor Berg, Aram Abed och Erik Schultz-Eklund saknades, gjorde Avestas insats än mer berömvärd.

 

AAIK fick en drömstart när man i den tredje minuten tog ledningen med 0-1 genom Ewasali Ahmadi. Det var Christian Gauffin Eriksson som i vänsterposition vid straffområdeslinjen passade bollen till en centralt stående Bernhard Nyström som i sidled hittade Ewasali Ahmadi som verkade ta en bråkdels sekund för lång tid att behandla bollen, men fick i sista stund iväg ett skott som gick in via ribban bakom Mikael Wiklund.

-Jag fick bollen av Bernhard (Nyström) och skruvade upp bollen via ribban. Innan matchen så hade vi sagt att jag och ”Jocke” (Persson) skulle springa mycket, säger Ahmadi om sitt första mål för säsongen.

Trots känning baksida lår under veckan, så kom alltså ”Ewas” till spel, även om det fanns annat som störde.

-Jag hade ont i magen, och jag känner fortfarande av det. Men jag är jättenöjd med att vi spelar 1-1 borta mot Falun. 

I Falun handlade mycket i anfallsspelet kring Samir Skrijelj och Alex Reis, som ofta bytte position med varandra.

Avesta hade under den första kvarten väl så mycket av spelet, och framåt skapade man en del. Efter femton minuter hade Zacke Ström ett bra skottläge efter hörna men sköt utanför. Falun hade sin styrka i det offensiva spelet, för bakåt agerade man inte hundraprocentingt med bortslagna bollar.

Ewasali Ahmadi gjorde flera bra löpningar i djupled, under inledningen av matchen.

Faluns anfallsspel var giftigt där flera spelare var inblandade. Halvvägs in i halvleken sköt Samir Skrijelj över, efter det att Zackarias Ström inte lyckades i en brytning. Ett par minuter senare hade hemmalagets Carl Willock ett ännu bättre läge efter tagit sig igenom AAIK:s fyrbackslinje, som hade svårt att hålla ihop mot tekniska Faluspelare som spelade snabbt mellan sina anfallsspelare. Här visade dock Kalle Jansson sin skicklighet när han kom rätt i utrusningen. Avestas anfallsspel tappade i farligheten ju längre halvleken gick. Christian Gauffin Eriksson längst fram blev alltmer isolerad, då AAIK stundtals hade nio spelare på egen planhalva.

-Efter tjugo minuter började vi sakna tyngd framåt, och Christian (Gauffin Eriksson) blir ensam, då Bernhard (Nyström) hjälper till bakåt, säger ”Micke” Lindgren, om matchbilden.

En mycket bra chans för AAIK dök ändå upp efter halvtimmens spel när Markus Lindholms inlägg från högerkanten hittade Joakim Persson, vars nick dock inte gick inom målramen.

AAIK:s #8 fick chansen att revanschera sig strax efteråt efter tagit bollen från Amir Zilic och kommit i ett två mot ett läge, men framspelningen till Bernhard Nyström blev fel slagen, varför chansen rann ut i sanden. Bernhard gjorde annars stor nytta då han lade ner ett mycket bra jobb även hemåt. Faluns offensivlusta tappade en del i slutet av halvleken, mot ett AAIK som fick bättre grepp på hemmalagets anfallsförsök.

 

I den andra halvleken var det hemmalaget som direkt tog hand om initiativet. När Mohammed Meftah hittade Samir Skrijelj ett par minuter efter pausvilan, lyckades Kalle Jansson få en tåspets på bollen till en hörna. 

”klubbens” anfallsförsök var långbollar till Christian Gauffin Eriksson som hade en otacksam match. I den 55:e minuten nickade Johan Lindgren en boll som Mikael Wikström kunde rädda vid stolpen. Efter en snabb omställning sköt Faluns Samir Skrijelj ett avslut som tog i stolpen. Det kändes som en tidsfråga innan Falun skulle få utdelning på sina chanser. Alex Reis hade efter en kvart ett tungt skott som Kalle Jansson parerade.

En tröttkörd Joakim Persson byttes ut och in kom Simon Sundin med pigga ben. Falun började flytta fram alltfler spelare, och trebackslinjen blev nästan en tvåbackslinje. Det blev alltmer Falun mot Kalle Jansson. Alex Reis sköt tungt skott Kalle boxade bort. En misslyckad rensning av Alexander Jallow, hamnade bollen hos Kalle Kayal som också satte Kalle Jansson på prov med ett tungt skott som den storspelande AAIK målvakten tippade till hörna. Utan tvekan var det Kalle Jansson som AAIK ska tacka för att man inte blev lottlösa. Avesta började knäa och både Diego Barraza Peñate och Ewasali Ahmadi hade känning av kramp och magont och blev båda liggandes på gräsmattan. AAIK som bara hade ett byte kvar bytte ut Diego Barraza Peñate och in med Tomas Traut på mittfältet.

 När Falun kvitterade till 1-1 så kändes det välförtjänt även om målet var ett självmål. Joel Granbergs skott gick via Johan Lindgren in över mållinjen. Ganska typiskt att målet kom på det sättet mot ett heroiskt kämpande Avesta och Kalle Jansson.

-Jag fick en framspelning av Carl Willock och stod nära stolpen och skickade in bollen, och den tog på en av deras mittbackar, säger målskytten Joel Granberg som annars var osäker på spel innan.

-Jag är matchotränad, men jag tycker att jag orkade mer än jag trodde, då jag på slutet fick spela forward, som i och för sig nästa hela laget gjorde i andra halvlek.

Vad säger du om Avesta?

-De är kända för att vara tunga och möta. Men jag trodde inte att de skulle backa hem så mycket. Nu var vi ganska överlägsna. Men de hade en bra målvakt.

 

På tilläggstid rann Simon Sundin igenom Faluns försvar, och fick iväg en strumprullare som målvakten kunde rädda. Ett mål för Avesta där, hade nästan känts för bra.

Efter det att AAIK-bossen fått lite distans till matchen, så känns poängen ändå OK.

-Vi fick en kalasstart med ett tidigt mål när ”Ewas” får iväg en handledare. Sedan blir det att vi spelade på resultatet. Sedan får vi tänka långsiktigt. Vi spelar borta mot Falun och de tappar två poäng. Jag tycker att alla killar kämpade, och Kalle Jansson gör det jättebra, avslutar Mikael Lindgren.

Mycket bra i AAIK var förutom Kalle Jansson, Bernhard Nyström som spelade för laget, liksom Johan Lindgren för sin första halvlek där han opererade över hela banan, inte undra på att han mattades en del efter paus.

 

Falu FK – Avesta AIK 1-1 (0-1)

Målen: 0-1 (3) Ewasali Ahmadi, 1-1 (83) självmål. 

Varningar; AAIK: Alexander Jallow Falun: AmirZilic.

Domare: Danha Bachiri, Västerås.

Publik: ca 120.

 

AAIKs lag på Kopparvallen (4-4-1-1) 

Kalle Jansson

 

Alexander Jallow

Zackarias Ström

Martin Nordmark

Markus Lindholm

 

Joakim Persson (ut  61)

Diego Barraza Peñate

Johan Lindgren

Ewasali Ahamadi  (ut 78)

 

Bernhard Nyström 

 

Christian Gauffin Eriksson (ut 74)  

 

Ersättare: Simon Sundin (in 61), Samuel Ström, Tomas Traut (in 78), Oscar Berglund (IN 75), Nadim Mohamud, Zaki Jagobi.

 

Foto: Niklas Hagman

 

_DSC1935

 

_DSC2088

 

_DSC1956

 

_DSC1820

 

_DSC1786

 

_DSC1664

 

_DSC1604

Skribent: Per Lindgren & Foto: Niklas Hagman

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info