Hoppa till sidans innehåll

Lars Hallström, Frida Östberg och Per Lindgren sammanstrålade efter seriematchen Enköping-Avesta. FOTO: Lisa Delby.

Möte med Frida Östberg

03 SEP 2018 19:00
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 20:29

Hon kom till match utan en enda träning den senaste veckan. Den tidigare firade landslagsstjärnan Frida Östberg fanns med i det Enköping SK som i lördags besegrade Avesta AIK i damernas division 1 med 3-1. Hemsidans Per Lindgren, tillsammans med AAIK-supportern Lasse Hallström, fick i samband med matchen, en pratstund med en av svensk damfotbolls allra största stjärnor genom tiderna.

Alla som följer landslagsfotboll på Sveriges Television, har säkert inte undgått se Frida Östberg i rutan som expert i samband med landskamper, kvalmatcher och mästerskap. Det som är mindre känt är att hon kombinerar TV-jobbet, med sedan december 2015, en heltidstjänst som hälsoinspiratör. Två jobb hon gillar lika mycket.

-Det är helt omöjligt att avgöra vilket som är roligast. Det är två delar som jag älskar. Framförallt handlar det om människor och att utvecklas hela tiden i båda bitarna. Att coacha och inspirera. Det är två forum jag trivs oerhört bra i, säger den genomsympatiske Frida Östberg.

Hur mycket hinner du träna med ESK?
-Väldigt lite. Alldeles för lite, jag har inte gjort några träningar senaste veckan inför matchen mot Avesta.
Hur kom det sig att du hamnade i staden Enköping?
-Killen är från Västerås. Han flyttade hem från Malta, efter varit bosatt utomlands, på Malta, i 10 år. Han skulle flytta hem. Jag ville inte bo i Västerås där han är ifrån eller Stockholm där han skulle jobba. Jag ville ha något som Norrland, med lite grönt. Då fick jag höra talas om Enköping, och hittade ett hus här.
                                                                          .
Frida Östberg föddes i Örnsköldsvik och började lira fotboll i den lilla klubben Hägglunds IoFK. Därifrån kommer även nuvarande landslagsspelaren Sofia Jakobsson, och Malin Moström.
-Malin Moström var den jag såg upp till. En barndomskompis. Vi har hängt ihop sedan jag var fem, säger Frida om den två år äldre Malin Moström.
Frida Östbergs meritlista, kan göras lång. Efter flytten från Hägglunds IoFK till Umeå FC, blev det elva säsonger med UFC, och fyra SM guld, och tre cupvinster, och två Champions Leauge titlar. Internationellt är kanske främsta meriten VM-finalen 2003, där Sverige förlorade efter förlängning mot ärkefienden Tyskland, med 2-1.
-Det jag saknar mest är en medalj i OS. Jag tycker att vi skulle ha vunnit bronset 2004 mot Tyskland i bronsmatchen. Vi var bättre där en de. Sedan är jag stolt över VM-silvret och Champions Leauge titlarna med Umeå och SM-gulden. Det härliga är resan dit, som man kommer ihåg, och inte så mycket medaljerna. 
.
Du har också vunnit Diamantbollen 2008. Har du den hemma?
-Ja, och vi har haft tre inbrott i huset, men den har fått stå kvar.
Idag (måndag) begav sig Frida till Danmark, för Sveriges VM-kval match mot Danmark, som på tisdag spelas i Viborg.
-Jag förväntar mig Sverige ta platsen till VM. Det blir en tuff match, de möter de som tog EM-silvret 2017, så det blir ingen lätt match, då det är två lag som känner varandra väl. Sverige är så pass rutinerat att de ska kunna stänga matchen.
Lasse Hallström i ett minnesvärt tillfälle tillsammans med idolen Frida Östberg. FOTO: Lisa Delby.
 
Under intervjuns gång, påtalades att undertecknad och Lasse Hallström i oktober ifjol, hade planerat att se VM-kvalmötet mellan Sverige mot Danmark i Göteborg, och samtidigt träffa Lina Hurtig. När det sedan kom fram att storasyster Emelie fanns på Enavallens läktare, undrade Frida Östberg varför hon inte fanns på planen, men att förklaringen var att hon nyligen fött barn.
-Hälsa grattis från mig. Har hon bara en gnutta av den talang som syrran har, så får hon gärna komma till ESK. Det spelar ingen roll att hon är back.
                                                                 .
Lina Hurtig, numera i Linköping FC, började lira fotboll i Avesta som sexåring. Som 15-åring 2010 var hon med Avesta AIK, när man startade damlaget. Hon vann det året skytteligan. Sedan flyttade hon till Gustafs GoIF 2011, innan det blev fyra år med Umeå FC 2012-2016.
                                                                            .
Att Frida Östberg anser Avesta AIK-bördiga Lina Hurtig, som en av de bästa spelare Sverige fått fram på senare tid, hyser det inga tvivel om.
-Sedan jag såg henne första gången har hon det unika fallet av en fotbollsspelare som kommer fram på en generation. Hon har en naturlig följsamhet med bollen och en naturlig touch. Man är inspirerad av hennes kroppsspråk, och i matchen mot Ukraina hade hon några passningar som man bara myser av att få se. Hon är en sådan man får hoppas kommer att få vara hel. Hon har haft problem med fötterna. Sedan är det tur att hon har haft sådana tränare i Umeå, som "Jocke" Blomqvist och Maria Bergkvist. De har sett till att hon har fått en bra skola, säger Frida Östberg.
.
Fakta - Frida Östberg
Född: 10 december 1977, i Örnsköldsvik.
Bor: Enköping (sedan 2015).
Klubbar i karriären: Hägglunds IoFK (till 1994), Umeå IK (1995-2005, 2008), Linköping FC (2006-2007), Chicago Red Stars (2008).
Antal landskamper: 78.
Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info