Hoppa till sidans innehåll

Herr. Klubben såg rött när Sala FF vann

17 AUG 2019 17:48
  • Uppdaterad: 17 AUG 2019 17:48

Snaran dras allt hårdare åt för Klubben. Hemmamatchen mot serieledarna Sala FF slutade med förlust 1-5 (1-2) och nu talar det mesta för att det blir degradering. Sex matcher kvar och tolv poäng upp till det negativa kvalstrecket är förutsättningarna för ett hårt pressat AAIK.
Men lagkapten Daniel Viklund vägrar kasta in handduken. 
-Det är bara att ladda om. Vi ska klara det här, det finns inget annat. Alla är med på tåget. Man deppar nu och går vidare nästa vecka.
 
Matchen föregicks av en tyst minut för Åke "Charlie" Johansson, som varit verksam i Avesta AIK under många år, och som gick bort i måndags.  
 
Avesta fick spela stora delar av matchen med tio spelare, när mittbacken Axel Östberg redan efter fjorton minuter hade dragit på sig sitt andra gula kort.
Avestas mittback Daniel Viklund gjorde en stabil insats och har inte gett upp hoppet att man ska klara av hänga kvar. Foto: Sandra Jonsson.
                                                                                                                                 
 
Hemmalaget kämpade och slet, men det blev för jobbigt i längden med decimerat manskap stå emot ett starkt Sala. 
SFF kopplade grepp om matchen med två snabba mål inom fem minuter på vardera sida om halvtimmesmärket. AAIK reducerade sedan till 1-2 i 36:e spelminuten på en spelvändning där Adam Tumma fick öppet mål. Alexander Larsson hade sedan kort innan pausen chansen kvittera men fick ingen ordning på avslutet.
Sala kunde sedan avgöra tillställningen i andra halvleken när man gick fram till 1-4 innan timmen var spelad. På stopptid fastställde inhopparen Henok Fhanus Ghebre slutresultatet till 1-5.
-Vi gör en bra första halvlek. Men tyvärr har det sett ut vi har en bra halvlek och en dålig, och då rinner det iväg, säger Daniel Viklund.
 
Att få spela med en man mindre redan från den fjortonde minuten gjorde förstås uppgiften ännu svårare.
-Det var tufft. Men jag tycker vi ändå håller det hyfsat i första. Vi har chanser, men så har det sett ut att vi inte får dit de. Första halvleken är ändå  godkänd fast vi har en man mindre.
 
I och med Axel Östbergs röda kort tvingades Avesta till en del ommöbleringar. Taher Mahmoud Saleh fick ta klivet ner från anfallet till backlinjen.
-Vi har spelat ihop förut och det funkade helt okay i backlinjen, men sedan tappar vi offensivt i stället. Men i andra orkar vi inte.
 
Sala vann rättvist och segern var aldrig hotad. Mittbacken Velat Ucmaz var aldrig orolig och menade det röda kortet underlättade.
-Kortet påverkade matchen, men jag tycker vi hade kontroll innan också.
Det dröjde tio minuter innan SFF utnyttjade sitt numerära överläge. Först satte Alexander Awet, framspelad av Jakob Eklund, 0-1 i 26:e matchminuten och fem minuter senare dubblerade Eklund ledningen till 0-2 när han enkelt rundade målvakten Sebastian Lundvall.
-Vi vet vad vi ska göra efter efter första målet. Stänga där bak och göra mål fram. Vi har en grund, men en del att fila på.
Efter att Adam Tumma reducerat till 1-2 i slutet av första, fanns det fortfarande hopp för AAIK. Men två tidiga mål efter pausvilan för västmanlänningarna släckte de förhoppningarna. 
Vad sa ni i pausen?
-Att vi inte skulle släppa in de i matchen utan fortsätta att köra på från första minuten. Det gjorde vi också och pumpade på. Vi hade kunnat gjort fler mål, men tre pinnar är det viktigaste. Vi kan åka hem glada, säger Ucmaz.
Salas mittback Velat Uzmac, tillsammans med Jakob Eklund, fick ta över som tränare efter Rigest Hysko tidigare i somras, och kunde vid sin tredje match vid rodret noteras för första segern. Foto: Sandra Jonsson.
                                                                                                                              
 
Efter inlett höstsäsongen med en poäng på två matcher, kom den första vinsten för Sala som behåller serieledningen. Med samma poäng som Fagersta Södra.
-Det är så det ska vara. Det är bara att fortsätta. Vi tar varje match som den kommer och det är tre poäng som gäller. Vi har kvar Bollnäs borta som är jobbigt, men om vi gör det vi ska är det inga problem.
 
Efter Rigest Hysko lämnat laget, har Velat Ucmaz tillsammans med Jakob Eklund tagit över som tränare. Men några större förändringar har man inte gjort.
-Det har fungerat j-a bra. Vi har stöd från gruppen, styrelsen och från alla håll. Vi uppskattar det verkligen. Vi försöker ändra så lite som möjligt i det vi utgår från. Sedan finns det lite luckor på planen som måste fyllas ut, men det har vi material för.
 
Om det är uppåt i Sala, så ser det desto kärvare ut för Klubben. Ändå gjorde man en hedervärd insats, men till slut var det bara att konstatera Sala var numret större och att man inte räckte till.
-Vi orkar inte i andra, säger Daniel Viklund som menade det var klen tröst få priset som Avestas bästa spelare.         
-Ja, så är det. Det kändes okay för egen del, men inget mer.
 
Velat Ucmaz ville hylla Avesta som gjorde det bra med en man mindre.
-Det ska de ha en eloge för. Men vi visste att vi skulle fixa det. Vi är däruppe i tabellen och det visades på plan idag. Men jag önskar Avesta lycka till.
 
För Avesta väntar Forssa BK borta nästa lördag. Fortfarande finns möjligheten knipa den negativa kvalplatsen men då är tre poäng mer eller mindre ett måste.
-Det blir tufft, men de har tappat tre spelare, Taher (Saleh), Simon Ingesson (Kvarnsvedens IK) och Ibat Younis (Sandvikens IF). Jag tycker vi ska ha en chans, om vi visar ett bra spel, avslutar Daniel Viklund. 
 

Avesta AIK-Sala FF 1-5 (1-2)

Mål: 0-1 Alexander Awet (26), 0-2 Jakob Eklund (31), 1-2 Adam Tumma (36), 1-3 Hassan Naser (52), 1-4 Eric Boström (57), 1-5 Henok Fhanus Ghebre (90+2).
Varning, Avesta: Axel Östberg. Sala: Hersi Musaazi Isse.
Utv, Avesta: Axel Östberg (14), 2 gula.
Domare: Pontus Axberg, Karlstad. Assisterande domare: Linus Haaja, Karlstad, Mohammad Ahmadi, Karlstad.
Publik: 109 (Avestavallen).
 
Avesta AIK: Sebastian Lundvall-Daniel Medén, Daniel Viklund (K), Axel Östberg, Albert Orre (Adam Östberg, 83)-Gidid Abdullahi, Omar Mohamud Mohamed (William Samuelsson, 67), Diego Barraza-Penate (Khalid Mohamud Mohamed, 59)-Alexander Larsson, Taher Mahmoud Saleh, Adam Tumma (Mohammed Almousilli, 59).
Ersättare: Benjamin Larsson.
 
Sala FF: Emil Pettersson-Hersi Musaazi Isse (Abdigani Mahad Omar, 82), Velat Ucmaz, Ferat Ucmaz, Markus Lindholm-Alexander Awet (Alex Kalungi, 66), Jehad Jemal Mhmoud  (Martin Åman, 66), Hassan Naser, Rasmus Hedlund Aldén (K)-Eric Boström (Henok Fanus Ghebre, 66), Jakob Eklund (William Harrysson, 78).
Ersättare: Jonatan Ralgård.
Skribent: Olov Lindgren. Foto: Sandra Jonsson
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info