Hoppa till sidans innehåll

Herr. Inför med Jonas Björkgren, Säters IF FK

14 JUN 2019 22:11
  • Skapad: 14 JUN 2019 22:11

Söndagens motståndare Säters IF FK parkerar på nionde plats, vilket betyder negativ kvalplats, efter nio omgångar.

 

I senaste omgången tog man en välbehövlig trepoängare efter 2-1 hemma mot Heby AIF. Segern betydde slutet på en tre matcher lång förlustsvit.

-Alltid viktigt att vinna matcher, oavsett när de kommer och på vilket sätt de kommer, konstaterar Säters tränare Jonas Björkgren.

 

I mötet mot Heby förra torsdagen tog Säter ledningen med 1-0 redan i första matchminuten genom Rühat Yavuz. Gästerna kvitterade efter dryga timmen till 1-1, innan Säters specielle målgörare Andreas Hilmersson avgjorde med sitt 2-1 i 85:e matchminuten.

Segern var extra skön, då Säter i förra hemmamatchen förlorade på stopptid mot Rengsjö SK (0-1).

-Det kändes som det den här gången var Säters tur att ta en trea. Heby hade också chansen ta tre poäng, men vi hade också ett ribbskott innan segermålet.

 

Säter har tidigare gjort bra matcher men utan fått några poäng med sig. Segern mot Heby imponerar och visar man är på gång.

-Det klart på det sätt vi har haft träningsveckor och ändå genomfört vissa matcher men blivit poänglösa, så är det alltid positivt med poäng.

Hur såg spelet ut mot Heby?

-Det var en matchbild som vi hade förväntat oss och förberett oss på.

 

Matchen på söndag är viktig i bottenstriden. Skulle Säter vinna är man nio poäng före Avesta och kan skaffa sig välbehövligt avstånd till lagen bakom i tabellen.

Men Jonas Björkgren vill ta det som vilken match som helst.

-Det är en match av 22, och det är inget speciellt att vi möter Avesta. Man kan sluta fokusera på en match är viktigare än någon annan. Serien har utvecklats där alla slår alla. Avesta slog Rengsjö senast borta. Det känns som de är i samma sits som vi, och att de fick lite utdelning för tidigare prestationer.

Han tror på en matchbild där han inte har något emot om Avesta kommer ha mest boll.

-Det får de gärna ha, det har vi ingenting emot. Vi har bortamatch. Vi gör inga som helst extra åtaganden för att ha mycket bollinnehav. Vill Avesta ha mycket boll får de jättegärna ha det.

 

Att matchen kommer spelas på A-planens gräs tror han inte har någon större betydelse.

-Vi har tränat på gräs hela veckan. Det spelar nog ingen större roll och Avesta har ju också flexat på gräs och konstgräs. Det är nittio minuter som ska spelas och bollen är rund.      

 

Jonas Björkgren är en av seriens mest meriterande tränare och har bland annat tränat Kvarnsvedens damer och Eskilstuna United i damallsvenskan. Dessutom har han basat över FC Gute och varit assisterande i IK Brage.

Men själva träningarna i de olika divisionerna skiljer sig inte så mycket åt.

-Det är inte så stor skillnad. Såklart att kvaliteten hos spelarna är högre ju högre upp man kommer i divisionerna. Den största skillnaden är runt om planen att man får göra mer saker, men det hör till. Ju högre upp i divisionerna man kommer som tränare, desto bättre förspänt är det omkring laget.

Men han är också hemtam i de lägre divisionerna och trivs i Säters IF.

-Jag började som tränare i Tunabro i division 4 och vet hur det är. Jag tycker det funkar bra i Säter och det är en välskött anläggning. Vi har eget omklädningsrum och det är bara att kliva ut på träningsanläggningen. Det är fantastiskt bra.

 

När man nämner Säter går det inte att undvika nämna anfallaren Andreas Hilmersson. Den notoriske målskytten har så långt gjort åtta mål. Säterbossen vill dock inte nämna någon före en annan när det gäller peka ut någon som stuckit ut extra så här långt.

-Jag framhåller inte vissa spelare. Vi är ett lag. Visst åtta mål är bra, men det är någon som spelat fram de också, säger Jonas Björkgren.

 

Förutom Rühat Yavuz som är varningsavstängd har Säter hela truppen tillgänglig. 

Skribent: Olov Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info