Hoppa till sidans innehåll

Herr. Dramatik när Avesta AIK vann bottenmötet

03 AUG 2019 18:29
  • Uppdaterad: 03 AUG 2019 18:29

Avesta AIK håller hoppet om nytt kontrakt vid liv. Man gör det genom 1-0 (0-0) seger i måstematchen mot Torsåkers IF.

 

Avesta som var pressade att vinna avgjorde bottenmötet när Omar Mohamud Mohamed nickade in vinstmålet, i den 88:e minuten. Mycket av snacket efteråt, var om målet skulle ha godkänts, eller inte. Där gick åsikterna isär.

-Huvuddomaren såg inte, men linjedomaren såg. När bollen var inne tog han direkt upp flaggan. Jag trodde det var offside, säger matchhjälten Omar Mohamud Mohamed.

Torsåker tränaren David Laksola, ansåg att målet inte skulle ha godkänts.

-Det var inte mål. Den tar i ribban, och studsar sedan ner på mållinjen. Det kan omöjligt vara mål!

 

 

I och med att Fagersta besegrade Strömsberg med 1-0, har Avesta sex poäng upp till kvalplatsen.

 

 

Matchen bjöd på många målchanser. Men två ineffektiva lag gjorde att det inte blev mer än ett mål.

 

Diego Barraza Peñate, mittfältare i Avesta, gjorde en bra arbetsinsats. FOTO: Sandra Jonsson.

 

Det förväntade trycket från AAIK från start infann sig inte riktigt, utan det var Torsåker som började bäst, även om AAIK hade en målchans tidigt i matchen. Johan Lindqvist hade gästernas första chans, när han missade tillsynes öppet mål. Efter hand arbetade sig Avesta in i matchen. Efter kvarten fick AAIK en dubbelchans efter en hörna slagen av Alexander Larsson. Men både Omar Mohamud Mohamed och Mohammed Almousilli, lyckades inte näta.

-Nu blev matchen inte som vi hade trott. Men det är tre poäng som gäller. Vi visste det skulle bli dåligt med mål, och att vi skulle vinna med 1-0 eller 2-1, säger Omar Mohamud Mohamed.

 

Omar Mohamud Mohamed som varit bortest och missat flera matcher under våravslutningen, var tillbaka och gjorde en bra match. FOTO: Sandra Jonsson.

Torsåker som i våras vann hemmamötet mot Avesta, är likt ”Klubben” i skriande behov av poäng, för undvika degradering. Men då måste man på ett bättre sätt ta tillvara sina målchanser. Nils Hällberg och Alexander Skråmo hade båda klara målchanser, men Avesta hade en Sebastian Lundvall i högform som var ivägen.

-Det handlar mycket om självförtroende. Båda lagen är i botten av tabellen. Vi hade tre, fyra hundraprocentiga chanser, säger David Laksola.

Nu saknade förvisso inte heller hemmalaget målchanser under första halvlek. Alexander Larsson var ofta i händelserna centrum och ofta delaktig i anfallsspelet.

Även om det inte blev några mål från Alexander Larsson mot Torsåker, så känns det som han kommer göra en bra höst. FOTO: Sandra Jonsson.

 

Victor Berg som spelade i anfallet, glimtade glimtvis till och kom till ett par lägen. Med mer matcher i kroppen, är Avestas #14 ett sparkapital inför hösten.

-Jag är lite ringrostig. Det syns idag, jag borde satt dit några bollar idag. Men jag tycker jag kommer in i det mer och mer. Jag känner att jag har orken, mer än i Hebymatchen i alla fall. Jag har flera chanser, och ska sätta någon av dem. Riktigt skönt med tre poäng i alla fall.

 

 

AAIK:s Victor Berg ser ljust på fortsättningen. "Vi får köra på. Jag tycker vi skapade mycket idag. Blir vi lite mer skärpa i avsluten tror jag vi kan vinna där också (mot Bollnäs). Bra för självförtroendet, bra för känslan i laget, att vi vann idag. Bra vi gick om de (Torsåker) i tabellen, och skönt att inte ligga i botten". FOTO: Sandra Jonsson.

 

Efter spelat knappa halvtimmen mot Heby, var alltså Victor Berg tillbaka i laget. På en forwardsposition.

-Coachen ville göra en rockad testa lite nytt. Han har sagt att han vill byta med mig och Axel (Östberg). Så att Axel ska börja köra back, och jag börja köra forward igen.

 

Torsåker startade den andra halvleken på ett bra sätt, och inom de första tio minuterna var det antigen Sebastian Lundvall som räddade, eller att avsluten smet utanför.

-Vi sa i paus att vi skulle fortsätta trumma på som vi startade matchen första tio, med bra fart både i benen och passningarna. Det var slappt i början av andra, men sedan blir det bättre och bättre.

Jag hann bli lite orolig, när det stog 0-0 i 85:e. Emellanåt känns det ganska lugnt, men sedan slappnar vi av och de får ett par lägen. Men överlag gör vi det okay i alla fall.

 

Det gäller att sätta dit chanserna. Det håller inte att missa så mycket som vi gör idag. Och även mot Strömsberg, säger Sebastian Lundvall. FOTO: Sandra Jonsson.

 

AAIK:s målvakt som efter haft en vårsäsong som störs av skador, bidrog i allra högsta grad till att det blev hemmaseger.

-Det kändes bra. Jag hade kanske lite för mycket att göra. Det gick vägen i alla fall. Vi spelade inte jättebra, men skönt med vinst i alla fall.

 

Diegeo Barraza Peñates instick till Victor Berg, var ”Klubbens” första målchans, tio minuter spelad av andra halvlek. Dessvärre gick avslutet halvmetern utanför Viktor Hedbergs stolpe.

 

David Laksola menade, med all rätt, att Torsåker var det lag som låg närmast segern.

-Jag tycker vi har ett bättre spel och skapar mer chanser, medans vi ger chanserna till Avesta. Men vi kommer att fortsätta göra våran grej. Det gäller att tugga på, för allt kan hända. Idag lyckades vi inte trycka dit bollen, men vi hoppas kunna ta oss upp till kvalplatsen, säger TIF-tränaren, som samtidigt ville plussa för Johan Lindqvist, Alexander Skråmo och nye Tony Winberg (från Årsunda IF).

Avesta gjorde mitt i halvleken ett dubbelbyte och in kom Gidid Abduallahi och Benjamin Larsson. Torsåker jagade ett ledningsmål, men en blandning av oförmåga och ett inspirerande målvaktsspel av Sebastian Lundvall, gjorde att Avesta för blott andra gången denna säsong kunde hålla nollan.

Så, med bara två minuter kvar av ordinarie tid, avgjorde Omar Mohamed Muhamed, när han nickade in Adam Tummas inlägg via ribban, till hemmaseger med 1-0.

Ett omdiskuterat mål.

-Linjedomaren som dömde mål, står fem meter upp i banan, och kan inte sett om bollen var inne.

Har du pratat något med huvuddomaren, vad han ansåg?

-Nej, jag orkar inte göra det, säger Torsåker bossen David Laksola.

 

Desto gladare var Omar Mohamud Mohamed, som efter matchen vill tacka Adam Tumma för framspelningen, till målet.

-Det var ett fint mål. Det var en fin passning från Adam Tumma mellan mittbackarna, säger Omar och fortsätter:

-Det var en jättebra match. Det gick bra för egen del och också för laget. Jag tycker vi kämpar. Vi visste, att om vi hade förlorat hade det varit slut.

Vad tror du om fortsättningen?

-Jag tror det kommer att gå bra. Vi brukar vara bra i slutet av säsongen. Så vi hoppas det kommer gå bra.

 

I slutminuterna av matchen tvingades Victor Berg, kliva av bandagerad runt ena låret.

-Jag kände av baksidan. Samma ställe som i Hebymatchen, men det ska inte vara lika allvarligt i alla fall.

Efter matchen ville Avestas kraftpaket, ställa in sig i hyllningskören till matchens bästa spelare, Sebastian Lundvall.

-Den här matchen kunde ha slutat 5-5. Sebastian är grymt bra i mål, och gör många riktigt bra avgörande räddningar. Det känns nästan som bollen är inne för dem.

 

Glada matchvinnare, Omar Mohamud Mohamed och Sebastian Lundvall.

 

Sebastian Lundvall, som utsågs till Avestas bästa spelare, säger att det inte kommer att bli något vilt firande, efter de tre poängen.

-Jag ska hem och ta det lugnt och ladda inför nästa match mot Bollnäs. Sedan är vi med på riktigt känns det som. Det som varje match nu är vinna eller försvinna. Man får inte fira för mycket. Man får suga på det ikväll, och sedan fokusera på nästa match. Jag hoppas jag får stå då, jag borde i alla fall ha stärkt mina aktier.

 

 

 

Avesta AIK-Torsåkers IF 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 (88) Omar Mohamud Mohamed.

Varningar: Avesta: Omar Mohamud Mohamed, Victor Berg, William Samuelsson Torsåker: Rikard Eriksson.

Domare: Stefan Fredriksson, Karlstad.

Publik: Ca 90 (Avestavallen).

 

Avesta AIK (4-4-2): Sebastian Lundvall-Albert Orre (Taher Saleh, 77), Mohammed Almousilli, Axel Östberg, Adam Östberg (Benjamin Larsson, 69)-William Samuelsson (Gidid Abduallahi, 69), Diego Barraza Peñate, Omar Mohamud Mohamed, Alexander Larsson-Adam Tumma, Victor Berg (Khalid Mohamud Mohamed, 69)

Ersättare: Irat Younus Ismael, Nahom Tella.

 

 

 

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info