Hoppa till sidans innehåll

Herr. Cupförlust mot IFK Mora

27 MAR 2019 23:58
  • Uppdaterad: 27 MAR 2019 23:58

Avesta AIK:s cupäventyr tog slut när IFK Mora FK vann onsdagskvällens kvalsemifinal med 0-1. Avgörande dröjde till förlängningen, när inhopparen Lewis Baker tryckte dit segermålet.

Avesta hade inte marginalerna med sig. För chansmässigt var lagen likvärdiga, och AAIK brände bland annat en straff.

-Det var en bra värdemätare, som visar vad som krävs för att vara ett topplag i trean. Jag tycker vi gör en bra laginsats, säger AAIK tränaren, Magnus Svedlund.

 

Efter Avesta under försäsongen mött division-3 och division-4 motstånd, så var det med spänning man skulle se vad man stod mot ett lag som spelar i tvåan. Svaret blev att Avesta i stort, spelade jämt, även om Mora hade det mesta av bollinnehavet. Utgången av matchen kunde blivit annorlunda om ”Klubben” på ett bättre sätt tagit tillvara sina målchanser.

 

I den första halvleken startade Avestas respektlöst och skapade ett par chanser första kvarten. Med snabbt anfallspel hade både Adam Östberg och Alexander Larsson, två bra målchanser.

-Vi var inte vana med tempot, som var väldigt högt. Första kvarten rullade vi boll, och skapade några lägen. Tyvärr gjorde vi inte det sista trettio. Då blev de aggressiva i pressen och vi slår ifrån oss bollen, och får inte med laget. Vi tappade mittfältet. Jag tycker ändå vi spelade bra i försvaret, och inte släppte till något, konstaterade Magnus Svedlund.

Avesta lagkapten Adam Östberg tvingades redan efter åtta minuter bryta matchen, efter en förmodad sträckning, som gör att seriepremiären 13 april, är i farozonen.

Mora jämnade snart ut spelet, och tog över bollinnehavet. Derek Ubah hade en nick i bra läge som Avestakeepern Irat Younis Ismael räddade. Närmast mål var Joshua Richards som avlossade ett skott som strök ribbans överkant.

Avesta slog mycket långbollar, upp till forwards. En taktik som inte lyckades, då Mora kunde enkelt försvara sig.

Att det var mållöst efter första halvleken, ska hemmalaget nog vara tacksamma för.

 

I den andra halvleken började återigen Avesta lovande, och fick en straff, efter det att William Samuelsson efter 53 minuter, drogs ner av Derek Ubah i straffområdet. Axel Östberg tog hand om straffen, men dessvärre träffade bollen stolpen hos målvakten Lewis Clayton.

Avesta höll jämna steg med Mora, och "Klubben" låg närmast ett ledningsmål. Inom loppet av två minuter sköt först Omar Mohamud Mohamed över efter Moraslarv, och Alexander Larsson fick sedan iväg ett pressat halvvolleyskott som träffade stolpen.

Magnus Svedlund menade att man ville försöka hitta tillbaka till det spel man började matchen med.

-Vi sa att vi ville öka intensiteten. Vi hade också några snabba omställningar.

 

Likt första halvleken, tog Mora efterhand över kommandot. Men laget lyckades inte vaska fram alltför många chanser, sett till spelövertaget. Mora hade en startelva med åtta brittiska spelare.

Närmast utdelning hade Matthew Mayes, med ett skott som Irat Younis Ismael styrde till hörna.

-Vi hade taktiken att låta de hålla i bollen, säger Magnus Svedlund, som tyckte Mora inte skapade mer än målet.

 

Avestaforwarden Omar Mohamud Mohamed visade upp ett piggt spel. Och med tio minuter kvar, spelade Adam Tumma fram AAIK:s #11, men avslutet gick högt över.

 

Matchen slutade 0-0 efter 90 minuter, och förlängning på 15 minuter fick tillgripas. Skulle det inte bli mål då skulle en ytterligare förlängning på 15 minuter spelas, och sedan eventuellt straffar.

 

Tyvärr var det ett misstag som avgjorde matchen. Mittbacken i Avesta, Axel Östberg missade tajmingen i en nickduell, och bollen letade sig till Lewis Baker som vackert tryckte upp bollen i nättaket, fram till 0-1.

Moratränaren Ben Smith, som förra året tillhörde IFK Östersund, tog med sig därifrån engelsmannen Lewis Baker, till IFK Mora.

-Han kommer med mig från IFK Östersund. Han var en bra målskytt för två år sedan. Han har haft lite skadekänningar, så därför vågade vi inte ha med honom från start, förklarar Ben Smith.

 

På de återstående minuterna kunde Mora enkelt försvara sin ledning, och därmed bli klara för spel i svenska cupens första omgång.

Moratränaren, Ben Smith, menade att Avesta bjöd på ett tufft och rejält motstånd.

-Det var en tight och tuff match. De gjorde att vi fick jobba hårt. De hade några chanser. De brände en straff som tog i stolpen. Sedan hade de en chans i slutet, som jag tror var offside. Jag önskar Avesta all lycka, för de är inte något dåligt lag.

Vad är du mest nöjd med?

-Jag vill inte ta fram några ursäkter, men vi har inte tränat så mycket då vi har haft mycket snö i Mora. Det har inte blivit så mycket utomhusträning. Det här var vår fjärde match. Jag tycker vi kunde hålla bollen bättre och bättre. Vi hade några målchanser, men vi behöver träna på att sätta dit de, säger Smith.

Moras seger innebär att laget är kvalificerat till svenska cupen. Där är målsättningen hög, skrattar Moratränaren.

-Målsättningen är att vinna cupen! Men det vore trevligt om vi kan ta oss förbi den första omgången, och att få möta ett storlag. Vi tar nu en match i taget. Nu närmast möter vi Nordvärmland, sedan börjar serien.

 

Magnus Svedlund tyckte Mora var en riktigt bra värdemätare var man står.

 

Redan på lördag väntar ny match för Avesta, när division 4-laget Norrby SK från Sala gästar Avestavallen.

 

Avesta AIK-IFK Mora FK 0-1 (0-0) e.fl.

Mål: 0-1 Lewis Baker (96).

Varningar, Mora: George Keys.

Domare: Patrik Larsson

Publik: 202 (Avestavallen, konstgräs).

AAIK: Irat Younis Ismamel-Adam Östberg (Mohammed Almousilli, 9), Daniel Viklund, Axel Östberg, Khalid Mohamud Mohamed-Erdem Sahindal, William Samuelsson, Diego Barraza Peñate (Gidid Abdullahi, 92), Nahom Tella (Kushtrim Krenzi, 66)-Alexander Larsson (Adam Tumma, 66), Omar Mohamud Mohamed. Ersättare: Samuel Nissinen Eriksson (mv), Benjamin Larsson.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info