Hoppa till sidans innehåll

Dam. Förlust mot Gefle IF

04 AUG 2018 18:22
  • Skapad: 04 AUG 2018 18:22

Det blev inga poäng för Avesta AIK, när höstsäsongen drog igång med bortamatch mot Gefle IF. Hemmalaget var för starka och kunde vinna med 3-1 (1-1) på Gavlevallen.

-Alla kämpade, och jag tycker ändå det gick bra, säger Avestas Moa Hjalmarsson som gjorde ”Klubbens” mål som betydde 1-1 i första halvlek.

 

1-1 var också resultatet efter första halvlek. Efter paus utökade Gefle till 2-1, när Elin Bälin satte bollen i mål från 11 meter. Med knappa halvtimmen kvar kom också 3-1, och därefter var Avesta aldrig riktigt nära att komma ifatt.

 

Anders Westman, assisterande tränare i Avesta, var trots förlusten inte alltför besviken efter slutsignalen.

-Jag tycker att vi visade bra inställning, och hade ett bra försvarsspel över hela banan. Med tanke på att vi fick jobba hårt i försvarsspelet, så orkade vi inte fullfölja anfallen. Vi hade ändå målchanser att göra två, tre mål.

 

Ställningen kring nedflyttningsstrecket är oförändrat då samtliga bottenlag, Enköping SK, Korsnäs IF och Bälinge IF förlorade. Avesta på sin tioende plats har tre poäng upp till Enköping på fast mark.

 

Hemmalaget öppnade matchen bäst, och skapade bland annat fyra hörnor under lika många minuter.

Gefle, som ställde upp med en 4-3-3, fullkomligt ägde matchinledningen, men hade med tanke sitt spelövertag svårt att skapa målchanser.

Klubben som försökte att vårda bollen på mittfältet, och hitta rätt i anfallsspelet, fick främst slita hårt i försvaret, vilket man gjorde bra.

Moa Hjalmarsson som spelade renodlad forward, fick efter knappa kvarten ett bra skottläge, men avslutet hamnade i famnen hos målvakten Tilda Keisu.

-Jag visste inte hur fri jag var, suckar Moa Hjalmarsson efter sitt tama avslut. Annars blir det lätt man blir ensam när man spelar själv längst fram. Det blir svårt att få ett bra anfallsspel.

Strax därefter, i den 15:e matchminuten var Mathilda Henriksson millimeter att ge Gefle ledningen, men bollen träffade stolpen.

 

Avesta, som innan matchen hade som ”prio” ett att säkra hemåt, lyckades bra med sin taktik även om anfallsspelet blev lidande.

Efterhand jämnade Klubben ut spelet något, och Moa Hjalmarssons inspel snett inåt bakåt till Alexandra Simonsson efter knappa tjugo minuter var nära att resultera i mål, men Tilda Keisu lyckades tippa bollen till hörna på ”Alex” kanonskott.

 

Gefle kunde ta ledningen med 1-0 när Lina Bälin, bara hade att sätta foten till Ida Pettersson inspel från vänster. Målet kändes logiskt, även om det kändes lite väl enkelt. Målet var Lina Bälins fjärde för säsongen.

-Ida (Pettersson) kommer runt på kanten, och sedan spelar hon bara in bollen, och tar sig förbi backen på första stolpen. Jag tycker att vår taktik fungerade bra fram till sista tredjedelen, där vi slarvade, säger målskytten.

Men hemmaglädjen blev kortvarig, när AAIK fyra minuter senare, i den 31:a matchminuten kvitterade till 1-1 genom Moa Hjalmarsson. Målet kom efter att Alexandra Simonsson tagit sig förbi Elin Björklund på vänsterkanten, och hittade fram med passningen till Hjalmarsson, som gjorde säsongens andra mål.

-Alex (Alexandra Simonsson) drev och passade, och jag fick den på utsidan, och la den på bortre sidan, säger Hjalmarsson.

 

Avslutningen av den första halvleken handlade mest om Gefle, som hade tre målchanser att ta ledningen. Först genom Ida Pettersson, och sedan två gånger om genom Wilma Gavlén. Avesta ska tacka målvakten Elin Andersson, för att att man kunde gå till pausvilan med 1-1, då hon visade upp ett mycket bra målvaktsspel. Alexandra Simonsson var den som under första halvlek visade upp den bästa farten i bortalaget, för att sedan mattas efter paus.

 

Gefle kunde ta ledningen med 2-1 i upptakten av den andra på straff, efter att Elin Andersson på ojust sätt sänkte, Ida Pettersson. Straffen slogs säkert in av Elin Bälin.

-Vi sa i paus att vi skulle vara noggranna och ta vara på chanserna, och fasta situationer. Och det gjorde vi, säger Lina Bälin med tanke på straffmålet. Nu hoppas 20-åringen att man ska kunna bita sig kvar i toppen av serien.

-Vi vill vara med i toppstriden, även om det skiljer en del poäng upp till Bollstanäs.

 

Till andra halvlek byttes Ella Wigert in, för att man skulle kunna utnyttja hennes vänsterfot. AAIK:s #3 hade också möjligheten att stöta in bollen efter en hörna, strax efter hemmalagets ledningsmål, men det var alltför många spelare i vägen, för att bollen skulle leta sig över mållinjen.

Gefle visade att man har bredd i truppen. Båda inhopparna Jessica Westrin och Clara Engstrand samarbetade, och på en snabb omställning utökade hemmalaget ledningen till 3-1 halvvägs in i halvleken, när Engstrand fick fritt fram.

Även om AAIK kunde hålla i bollen bättre stundtals, än vad man gjorde i första halvlek, så kom man inte till några vassa målchanser.

Skillnaden mellan lagen var att hemmalaget var kvickare och snabbare än ett Avesta som i avsaknaden av speed, fick kämpa. Avesta gjorde ändå en hyfsad andra halvlek och visade intentioner.

-De sista avgörande passningarna var inte tillräckligt bra. Antigen gick det för långsamt, eller att det tog på en försvarsspelare. Men på det stora hela gör vi en bra bortamatch mot ett topplag, avslutar Anders Westman.

 

I nästa omgång, bortamöter Avesta nästjumbon Korsnäs. Den matchen spelas lördagen den 11 augusti.

 

Gefle IF-Avesta AIK 3-1 (1-1)

Mål: 1-0 (27) Lina Bälin, 1-1 (31) Moa Hjalmarsson, 2-1 (49, str) Elin Bälin, 3-1 (63) Clara Engstrand.

Varningar: Avesta: Elin Andersson.

Domare: Christer Sterner, Sandviken.

Publik: ca 75 (Gavlevallen).

 

Avesta AIK på Gavevallen (5-4-1): Elin Andersson-Sabina Broström (78 Alva Nyström), Michaela Wulff, Lisa Hedin, Linn Andersson (74 Nadine Forsvall)-Cassandra Löfqvist (46 Ella Wigert), Matilda Nygård, Nora Jacobsson, Alexandra Simonsson-Moa Hjalmarsson. Ersättare: Isabella Vestlund, Josefine Alander.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info