Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Lindgren AAIKs publikstöd hördes

Vilken uppvisning AAIK! 6-0 mot Valbo

06 SEP 2014 18:58
Mikael Lindgren: "Idag fick vi tillbaka den femte matchbollen"
  • Skapad: 06 SEP 2014 18:58

 

Den på förhand svåra matchen mot serieledande Valbo, vann Avesta med osannolika 6-0 (2-0). Sett till matchen speglar siffrorna AAIK:s överlägsenhet, mot ett Valbo som blev förnedrat.

-Det kändes bra i första halvlek. Vi visste innan match vad vi skulle göra. Det gäller att jobba hårt i varje match, sa Avestas mittfältare Erik Schultz-Eklund.

 

aaik valbo 039.

 

Med säsongens bästa spel i den första halvleken sprang Avesta Valbo sönder och samman, och 2-0 ledningen kunde ha varit den dubbla. Storpubliken, över 200 betalande, stortrivdes runt Avestavallen, med det bländande spel "klubben" visade upp under framförallt den första halvleken.

Redan från start var det hemmalaget som tog tag om händelserna ute på planen, med ett bollövertag. Antingen tog man sig fram centralt genom Johan Lindgren som styrde och ställde på det inre mittfältet. Men lika bra fungerade vänsterkanten med Joakim Persson som spelade mycket bra matchen igenom.

 

aaik valbo 026

TOPPPRESTATION. Joakim Persson genomförde en kanonmatch mot Valbo.

 

Mycket rättvist kunde Avesta ta ledningen med 1-0 efter åtta minuter. Det var Joakim Persson som igångsatte anfallet genom att passa till Erik Schultz Eklund, som i sin tur hittade Tomas Traut som från nära håll i en tilltrasslad situation satte bollen i nät. Efter målet så hade Valbo ett par chanser, där den främsta var när en till synes ofarlig frispark från mittlinjen slagen av Alexander Larsson, som vållade Mattias Lindkvist stora problem. Men det var Avesta som också kunde utöka sin ledning till 2-0. I en snabb spelvändning fick Victor Berg bollen, och med sig hade han Christian Gauffin Eriksson i högerposition. Men istället för att passa bollen, ryckte Berg från sin bevakning och satte bollen behärskat bakom Sebastian Henriksson.

 

aaik valbo 038

Victor Berg, återigen mycket bra i Avesta.

 

Den största skillnaden lagen mellan var att när Avesta gick till anfall så gick det mycket fortare. Dessutom var Avesta överlägset bättre i närkampsspelet. När Valbo försökte anfalla så passade man för mycket i sidled, vilket gjorde att Avesta fick tid komma rätt i sina försvarspositioner. Där spelade hela backlinjen mycket resolut.

-Jag tycker att vi hade bra djup. Sedan så hade vi ett varierat anfallsspel, sa Erik Schultz-Eklund.

Halvtimmen spelad hade duktige Christian Gauffin Eriksson ett fritt läge, men ur dålig vinkel kunde Valbos keeper rädda, om än med vissa problem. Avestas dominerade halvleken ganska stort, mot ett Valbo vars uppspel oftast kom från höger med Andreas Smedbakken som speluppbyggare. Sista minuterna innan pausvilan, borde AAIK gjort något mer mål. Anfallet med Victor Berg och Tomas Traut som släppte bollen snett inåt bakåt till Johan Lindgren var hämtad ut instruktionsboken, förutom att det inte blev mål. Alexander Jallow imponerade med sin företagsamhet. Sällan har man sett en spelare som med så lätta ben, flyger fram på plan med en oerhörd snabbhet. Att han sedan också orädd går in i närkamper, både på egen och motståndarnas planhalva gör att det känns som det är en storspelare i vardande. Inte oförtjänt blev Alexander också vald som bästa AAIK- spelare.

Avestas anfallspel vållade stora problem för Valbos backlinje, som inte hade förmågan att stoppa AAIK:s offensiv. I slutet av halvleken var det bara Stefan Forsbergs ben som hindrade ”Cribbe” att göra mål.

I den andra halvleken fortsatte Avesta att äga boll. Inledningsvis, var både Tomas Traut och Christan Gauffin Eriksson nära att hitta rätt med sina avslut. I den 54:e minuten kändes det som matchen avgjordes när AAIK gick fram till 3-0. Markus Lindholms förarbete gjorde att Tomas Traut fick fritt läge, och Tomas gjorde inget misstag när han gjorde sitt andra mål. Valbo började alltmer tappa sin inställning.

-Jag tycker att vi höll skärpan bra, även efter 3-0, när luften gick ur dem. Vi fortsatte att jobba på bra, och visade energi, tyckte Schultz-Eklund, som var nöjd över både sin och lagets insats.

Hur ska ni fira den här segern?

-Ha,ha. Vi får njuta fram till måndag. Det är kul att vinna. Nu är det fem matcher kvar (fyra matcher återstår, hemsidans anm.).

Jocke Perssons frispark utanför straffområdet betydde 4-0.

 

aaik valbo 023

Bollen på väg gå i mål efter Perssons frispark. Bollen syns bakom Valbos Fredrik Ström (4). Joakim Persson skymtar bakom domaren.

 

Även om Avestas spel efter paus inte var lika fartfyllt som före paus, var man fortfarande det bättre laget. Det kändes som det var Avesta som gjorde Valbo svaga.

 

aaik valbo 028

JOHAN LINDGREN fick se bollen gå utanför på Victor Bergs frispelning.

 

Med kvarten kvar av matchen serverade Victor Berg Johan Lindgren ett bra läge, men avslutet smet utanför stolpen. Tempot och intensiteten gick ner något efterhand, även om Avesta fortsättningsvis spelade mycket bra defensivt. Oscar Berglund hade bara varit på planen i 20 sekunder, när han sprang sig fri, men avslutet blev inte alltför bra. AAIK fick en ”Lidnersk knäpp” sista tre minuterna av matchen när först Erik Schultz-Eklund snyggt gjorde 5-0 efter det att Valbos försvarsspel var i spillror.

 

aaik valbo 032.

MÅLSKYTT. Erik Schultz-Eklund gör mål.

 

-Jag missade friläget först. Sedan såg jag en lucka och satte bollen i mål, säger Erik.

Nästan lika billigt kom 6-0, målskytt denna gång Johan Lindgren som fanns på rätt plats vid rätt tillfälle.

 

aaik valbo 034.

 

SÅ GICK SNACKET

 

-Vi gör en riktigt bra match och ligger rätt i positionerna. Valbo är ett bra lag, men om vi spelar så här bra så är det inte omöjligt att vi vinner med de här siffrorna. Det här var en av dom bästa matcherna i höst. Nu åker vi till Sund i nästa match för att ta tre poäng. Jag tror för överigt att vi kommer vinna resten som vi har kvar.

(Avesta AIK:s ytterback Alexander Jallow, som fick pris som hemmalagets bäste spelare, analyserar match och ser framåt).

 

–2-0 till Avesta efter första halvleken var orättvist för vi skapade då ett par chanser. Men i andra är Avesta mycket bättre. När de gör 4-0 går luften ur oss och dom vinner rättvist. Förr eller senare kommer en förlust. Nu har vi Korsnäs i nästa omgång och vinner vi där har vi skaffat oss ett bra utgångsläge inför fortsättningen.

(Valbo FF:s huvudtränare Andreas Vestin, som inte fanns på spelarbänken efter sitt röda kort senast, men väl på plats runt Avestavallen, medger att rätt lag vann, och ser trots förlusten ändå optimistiskt på avslutningen av serien).

 

-Jag tvekade om jag skulle skjuta direkt eller dra backen. Jag drog på och bollen träffade ett ben. Det var kul att krossa Valbo och vi låg närmare 10-0 än de skulle göra 6-1. Det var stabilt bakåt och ettrigt framåt. Vi tuggade på och sprang sönder dem.

(Avesta AIK:s mittfältare Tomas Traut om sitt 1-0 mål där också Jocke Persson och Erik Schultz Eklund var inblandade, och om varför det blev tre poäng).

 

-Idag får alla plus från startelvan till inhopparna. Förutom tre poäng skaffar vi oss sex måls bättre målskillnad än Valbo.

(”Klubbens” tränare Mikael Lindgren som var extra nöjd man förbättrade målskillnaden och samtidigt hyllade hela laget. Samtidigt inte glömt den händelse i våras i bortamatchen mot Valbo där det sakandes matchbollar).

  

Avesta AIK-Valbo FF 6-0 (2-0)

Målen: 1-0 Tomas Traut (8), 2-0 Victor Berg (23), 3-0 Tomas Traut (54), 4-0 Joakim Persson (67), 5-0 (87) Erik Schultz-Eklund, 6-0 Johan Lindgren (89).

Varningar; Avesta: Aram Abed, Joakim Persson.

Domare: Haris Curovac, Märsta.

Publik: 225.

AAIK på Avestavallen: Mattias Lindkvist-Alexander Jallow, Zakarias Ström, Aram Abed, Markus Lindholm-Erik Schultz Eklund, Johan Lindgren-Joakim Persson, Tomas Traut (Diego Barraza Peñate, 74) Christian Gauffin Eriksson(Bernhard Nyström 65), Victor Berg (Oscar Berglund 81). Ersättare utan speltid: Bakar Bakradze, Ewasali Ahmadi, Andreas Danielsson, Kalle Jansson (mv). 

Skribent: Per Lindgren

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info