Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Hagman

Uddlöst Avesta AIK fick stryk hemma mot IFK Sundsvall

06 JUN 2013 19:02
Fjärde raka utan seger för "klubben"
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:25

Efter två raka oavgjorda matcher för Avesta AIK mot Korsnäs IF och Hille IF, två lag på övre halvan, räknade många med att det skulle bli tre poäng när tabellnian IFK Sundsvall gästade Avestavallen.

Men ett blekt hemmalag fick istället inkassera en svidande 0-3 (0-2) förlust. Redan efter 11 minuter kom 0-1 när hemmaförsvaret schabblade och Kalle Jansson var tvingad att fälla en Sundsvallspelare med straff som följd. Sedan blev det ett fruktlöst jagande mot ett defensivt starkt IFK Sundsvall.

-Vi har en jättedålig inledning, säger AAIK-tränaren Mikael Lindgren som tyckte man saknade den rätta glöden i närkamperna.

Säker exekutör från 11 meter för IFK Sundsvall var Kim Eriksson som satte bollen utom räckhåll för Kalle Jansson.

-Vi ställer till det i eget straffområde och det är inte mycket att glädjas över i första halvlek.

 

Avesta saknade varningsavstängde Erik Shultz-Eklund och skadade Tomas Traut. Istället fick Aram Abed spela i en ovan roll på innermittfältet i första halvlek. Efter paus byttes Linus Jansson in på ytterbacken, och Joakim Persson flyttade upp på mitten och Aram var tillbaks till backlinjen. Tyvärr tvingades båda ersättarna Linus Jansson och Engin Sahindal stiga av. Engins fot svullnade upp efter att ha varit på planen i tretton minuter och fortsatt spel var en omöjlighet. Linus kände av baksidan lår och linkade av i 86:e minuten, då hade ”klubben” gjort samtliga byten och fick avsluta med en man mindre.

 

Avesta hade svårt att forcera gästernas solida försvar. Centralt var det omöjligt att komma igenom, och när också kantspelet oftast klickade hade Sundsvall med resen Stefan Grönlund i backlinjen, en tacksam uppgift.

En av Avestas sällsynta målchanser i första halvlek kom efter tretton minuter när Victor Berg tog sig förbi på kanten och hittade en framrusande Diego Barraza Penate som dock fick för snäv vinkel vid bortre stolpen och sköt utanför.

 

Tempot var lågt när AAIK försökte sätta igång anfallen, och uppspelen hamnade oftast hos fel adress. Gästerna tog tillvara på sina få målchanser. I slutet av första halvlek kom 0-2 när målfarlige Fredrik Olofsson gjorde sitt första mål för dagen när han satte bollen utom räckhåll för AAIK-keepern i boxen.

-Filip (Glantz) får bollen till höger och driver in den mot mål, den tar i magen på en Avestaspelare, och jag sätter dit foten, berättar Olofsson som också fixade slutresultatet 0-3 med dryga kvarten kvar av matchen efter ett fint anfall på högerkanten tillsammans med Kim Eriksson.

-Det var ett klassmål. Det var en chip av Kim och målet var helt och hållet hans. Det var bara att sätta till en bredsida, säger Fredrik som gjorde båda målen med fel fot.

-Men vänstern gick ju också bra.

Noterbart är att Fredrik Olofsson nu är uppe i totalt sex mål, mer än hälften av IFK Sundsvalls totala målskörd (11 stycken).

-Då var jag ändå varningsavstängd i två matcher. Det har känts ringrostigt, jag har varit sjuk och skadad förut men nu känns det bra.  

 

Det blev en viss uppryckning av Avesta efter paus när Johan Lindgren och Joakim Persson med sitt aggressiva spel försökte visa vägen med en intensivare press mot Sundsvall. ”Jocke” försökte också med inlägg från vänsterkanten men det blev sällan riktigt farligt framför Jonatan Halén i Sundsvallmålet. Avesta hade ett stort bollinnehav, vilket dock var skenbart då IFK Sundsvall drog sig tillbaka framför eget mål.

-Vi försöker att kliva in i det efter paus. Vi har bollen hela andra halvlek men får inte till några heta målchanser, säger AAIK-tränaren som trodde det kunde bli match av det hela om man hade fått till en reducering i andra halvlek.

-Får vi ett mål kunde det bli match, men det händer inte så mycket framåt. Istället gör de 0-3 och då är det näst intill kört, fortsätter ”Micke”.

 

Sundsvall tog sig upp på sjätte plats, förbi både Kungsgården, Avesta och IFK Timrå, efter första bortasegern. AAIK tappade till en nionde plats i tabellen efter fjärde matchen utan seger.

-Jag tycker vi var ett bättre lag än dem. Men efter första målet får vi lite panik, menar Lindgren som ändå är nöjd med andra halvleken från sitt manskap.

-Då tog vi tag i det. Johan (Lindgren) och ”Jocke” (Persson) sliter på. Aram (Abed) får flytta om mycket. Han börjar som central mittfältare och får sedan ta klivet ner som högerback när Engin (Sahindal) går upp som forward. Jag tror han skulle lyckats ännu bättre om han startat i backlinjen.

 

IFK Sundsvall har haft en tung inledning av serien som nykomlingar. Nu efter första bortasegern blir hemresan enklare.

-Hade vi förlorat hade det varit tyst på bussen hem. Det var skönt och viktigt för laget att vinna idag, säger tvåmålsskytten Fredrik Olofsson som berättar om taktiken innan:

-Det var att spela enkelt och på kropp. Sedan spela på forward och kant.

En av de bästa i bortalaget, förutom målskytten Olofsson, var backen Stefan Grönlund som tillsammans med sina försvarare inte gav Victor Berg och Christian Gauffin-Eriksson något utrymme.

-Stefan (Grönlund) gjorde allt rätt och tog bort deras tunga anfallare, berömmer Fredrik som tyckte defensiven var nyckeln till segern.

 

För ”klubben” är det att samla ihop sig till nästa match som är borta mot  topplaget Hofors AIF nästa fredag. Förhoppningsvis ska skadeläget då se bättre ut.

-Jag hoppas att Tomas Traut och Linus Jansson då kan spela från start. Och då är Erik Shultz-Eklund också tillbaka, säger Mikael Lindgren.       

 

 

 

Avesta AIK-IFK Sundsvall 0-3 (0-2)

 

Målen: 0-1 (11) Kim Eriksson, straff, 0-2 (40) Fredrik Olofsson, 0-3 (72) Fredrik Olofsson.

 

Varningar, AAIK: Kalle Jansson, Aram Abed, IFK Sundsvall: Tim Colldén, Jack Filip Glantz.

Domare: Oscar Deinoff, Säffle.

Publik: 152.

 

AAIK: Kalle Jansson-Daniel Viklund (ut 69), Andreas Danielsson, Thomas Johansson, Joakim Persson-Ewasali Ahmadi, Aram Abed, Johan Lindgren, Diego Barraza Penate (ut 46)-Christian Gauffin-Eriksson, Victor Berg.

Ersättare: Engin Sahindal (in 69, ut 82), Måns Gustafsson-Stålhand, Kushtrim Krenzi (in 82), Linus Jansson (in 46), Sebastian Lundvall (mv).

 

Foto: Niklas Hagman

 

DSC_2380

 

DSC_2263

 

DSC_2213

Skribent: Olov Lindgren

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info