Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Hagman

Segerjubel när Avesta är vidare i kvalet

11 OKT 2014 19:24
Oavgjort räckte för Avesta
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:26


Det var vilda segerscener bland Avestaspelarna när "Klubben" fixade 1-1 (0-1) mot Sala FF på Lärkan vilket räckte till avancemang till kvalomgång 2 där Strömsberg väntar i ett dubbelmöte. Avesta fick spela i knappa 75 minuter med bara tio man efter Joakim Persson fått ett rött kort i 16:e minuten men klarade ändå av att gå vidare.

-Det var en tuff match idag men defensiven var mycket bra, säger AAIK-målvakten Kalle Jansson som agerade tryggt och var säkerheten själv mellan stolparna.


Förutsättningarna innan matchen var att Sala var tvingade att vinna efter att "Klubben" vunnit med 1-0 hemma i onsdags. Skulle Avesta göra mål var SFF tvungna att göra minst tre.

Hemmalaget öppnade bäst bäst och Jakob Eklund testade med ett skott från snäv vinkel. Första kvarten var spelat jämnt och Erik Schultz Eklund hade en bra möjlighet, framspelad av Alexander Jallow, men rullade bollen strax utanför.

Sedan kom ett domslut som kunde släckt alla Avestaförhoppningar om en lyckad eftermiddag. Joakim Persson blev utvisad när en av de assisterande domarna tyckte att "Jocke" varit uppe med armbågen mot en Salaspelare.
-Ett gult kort kunde jag tagit, säger Persson som mer ansåg att moståndaren sprang in hans axel.

Efter utvisningen gick AAIK ner på 4-4-1 med Erik Schultz Eklund längst fram.

Erik låg också bakom den straff Avesta fick bara fyra minuter efter det röda kortet. Schultz Eklund dominerade fullständingt på planen, främst i första halvleken, och gav fullt jobb till Salas fyrbacklinje.
 Jonathan Pierrou vräkte omkull Avesta spelaren och domaren pekade på straffpunkten i minut 20.
Fram stegade Johan Lindgren och var säkerheten själv när han satte bollen förbi en chanslös Adrian Forsgen i Salamålet.
-Men jag var skitnervös, säger Johan som iskallt placerade det viktiga målet som betydde Sala var tvingade att göra minst tre mål.

Sala försökte med mycket bollrull hitta ytor i Avestas försvarslinje. Men som i onsdags släppte Avesta inte till mycket i defensiven där Aram Abed var majstätisk.

Samtidigt hade Avesta några riktigt farliga anfall där Tomas Traut och Erik Schultz Eklund ofta var inblandade. I 38:e minuten hade Traut till synes öppet mål framspelad av Schultz-Eklund men bollen räddades på mållinjen.

Sala bytte in Eric Boström efter pausen och tog ut Jonathan Pierrou för att spela med en trebackslinje. Sedan flyttade man upp mittbacken Patrick Skedung i anfallet för att skapa mer tyngd.

-Jag tycker inte att Sala skapade så mycket, säger Kalle Jansson som ändå fick kapitulera i 56:e minuten när Jakob Eklund rullade in bollen efter en snabt slagen frispark till 1-1.
-Sedan började de lyfta in en del bollar i straffområdet och då blev det lite oreda, säger Kalle som vägra kapitulera några fler gånger. Inhopparen Eric Boström hade några lägen men missade få bollen inom målramen.

Med tio minuter kvar hade också Jonatan Partin en nick mot mål på Jakob Eklunds inlägg.

Avesta gjorde ett dubbelbyte med tio minuter kvar och släppte in backen Martin Nordmark för att förstärka försvarslinjen och Diego Barraza-Peñate som ersatte en trött Tomas Traut.

Sala radade upp fyra hörnor i slutet av matchen men ingen blev direkt farlig. Avesta fick mest ägna sig åt försvarsspel men fick mitt Salapressen chansen att ta ledningen när inbytte Christian Gauffin Eriksson hittade en fri Diego Barraza Peñate.
-Jag bröt bollen i mitten och passade Christian, sedan fick jag tillbaka den, men blev lite nervös vid skottögonblicket och bollen gick utanför, säger Diego som ändå var nöjd över sin insats.

Hur ser du på matchen idag från bänken innan du kom in?
-Vi började bra men fick sedan ett rött kort. Men vi försvarade oss bra och höll emot dem.

Många i Avesta var bra men Erik Schultz Eklund bäst. Med sitt slit och sin löpstyrka är han ovärderlig för AAIK.

Sedan förtjänar Johan Lindgren en extra blomma för sitt mål.
-Jag hade väl inte bollkontakt mer än tio gånger idag, men jag tycker det jag gjorde var bra så jag är riktigt nöjd över min insats.

Också Bernhard Nyström var i det närmast felfri i sin mittfältstroll.

Nu väntar Strömsberg i kvalomgång 2 där första matchen blir antingen på lördag eller söndag på Avestavallen.
-Nu gäller det att ladda om. Vi är absolut inte mätta. Nu går vi för Strömsberg och skall satsa för en plats i tvåan, lovar Johan Lindgren.

I Sala var så klart besvikelsen stor efter slutsignalen. Laget var nog segersäkert inför mötena mot Avesta. Spelmässigt var västmanlänningarna minst lika bra som Avesta. Dock saknades den rätt udden och man hittade aldrig dom rätta nycklarna att dyrka upp Avestas försvarsblock.

Så gick snacket efter matchen:

-Vi gör en försvarsmiss innan deras mål och ingen tar bollen. Sedan orkar vi inte komma igen. Det kändes som det hela var avgjort när de gjorde 0-1 även om vi i tidigare matcher gjort tre mål i andra halvleken. Visst är det en stor besvikelse att vi inte går vidare.
(Sala FF:s tränare Michael Andersson om AAIK:s mål och känslan efter säsongen är slut).

-Jag tycker det inte kändes nervöst inför dagens match, då var det värre i onsdags. Nu väntar Strömsberg som jag inte vet ingenting någonting om.
(Avesta AIK:s målvakt Kalle Jansson om känslorna inför matchen och nästa motståndare).

-De är ett okay lag. Men jag tycker att Avesta har alla möjligheter. Dom spelar långt på sin forward (Marcus) Hägg som är bra i djupled. Det kommer bli en öppen historia. De har haft en jobbig säsong och är ingen "jätte" motståndare.
(Förre AAIK-spelaren Simon Fröding, nu i Skiljebo SK som har bra koll på Strömsberg, och varnar för anfallaren Marcus Hägg som gjort över 20 mål i serien).

-Vi har haft mycket motigheter både i onsdags och idagens match, men vi klarar av det ändå.
(En mycket stolt AAIK-tränare Micke Lindgren som nämner jobsposterna att både Gauffin-Eriksson och Victor Berg fick kliva av i förra matchen, Berg som också tvingades stå över idag, och att man fick spela med tio man under större delen av dagens match men ändå klarade av att gå vidare).
Sala FF-Avesta AIK 1-1 (0-1)


Målen: 0-1 Johan Lindgren, straff (20), 1-1 Jakob Eklund (56).
Varningar, Sala: Jonas Spårebo, Johan Möller.
Utvisning, Avesta: Joakim Persson.
Domare: Marcus Jeppsson, Gävle.
Publik: 657.

AAIK på Lärkan (4-4-1-1): Kalle Jansson-Alexander Jallow, Zakarias Ström, Aram Abed, Markus Lindholm-Joakim Persson, Johan Lindgren, Bernhard Nyström, Ewasali Ahmadi (Diego Barraza Peñate 80)-Erik Schultz Eklund (Christian Gauffin-Eriksson 83)-Tomas Traut (Martin Nordmark 80).
Ersättare som ej kom in: Bakar Bakradze, Andreas Danielsson, Oscar Berglund, Mattias Lindkvist (mv).

 

Foto: Niklas Hagman

 

DSC_3450

 

DSC_3438

 

DSC_3184

 

 

DSC_3075

 

DSC_3077

 

DSC_3714

 

DSC_3639

 

DSC_3753

Skribent: Olov Lindgren & Foto: Niklas Hagman

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info