Hoppa till sidans innehåll

Dam. Seger mot Rynninge efter dramatik

16 JUN 2019 21:11
  • Uppdaterad: 16 JUN 2019 21:11

Avesta AIK fortsätter att vinna. På söndagseftermiddagen inkasserade "Klubben Girlz" fjärde raka segern, efter att bortamötet mot Rynninge IK, slutade med vinst 3-4 (1-2). Vinsten betyder att AAIK klättrade upp till fjärde platsen i tabellen.

-Jag tror den här sviten kommer att hålla länge. Vi har ett bra lagbygge och börjar få kontroll på spelet, säger Avestas försvarsklippa Linda Bängs Eriksson, som ser ljust på framtiden.

 

Med fem minuter kvar av matchen, lyste 1-4 på resultattavlan. Men Rynninge gjorde med två sena mål, att matchen blev spännande ända fram till slutsignalen.

Hemmalaget saknade avstängda Matilde Frausing, och ett par ytterligare spelare av olika anledningar. Fotbollen är inte alltid logisk. I den första halvleken var det Rynninge som visade upp det bästa spelet, och skapade mest målchanser. Ändå var det Avesta som kunde gå till pausvilan med ledning 1-2.

 

 

Stekheta Izabelle Lundqvist gav Avesta ledningen med 0-1 redan efter fyra minuter, efter tagit tillvara på en djupledsboll, och kyligt rullade in den bakom Elin Karlsson Adolfsson. Men det var Rynninge som visade upp den bästa viljan, och ägde mycket boll.

-Vi var aggressiva och vinner ganska mycket boll. Vi var lite för raka kanske, och hade inte tillräckligt mycket passningsspel, säger Jonas Wiklander, tränare i Rynninge om första fyrtiofem.

 

Måhända var orsaken till Avesta mediokra spel, ovanan med gräs. För anfallarna Izabelle Lundqvist och Moa Hjalmarsson som startade, fick sällan fast bollen i anfallsspelet.

  

Moa Hjalmarsson tyckte ändå underlaget var helt OK:

-Planen var ganska kortklippt, så det kändes bra.

Linda Bängs Eriksson tyckte lite annorlunda om Grenjadärvallens underlag.

-Det böljade lite fram och tillbaka, och bollen studsar ifrån oss, så det var svårspelat. Men vi skärper till oss och drar in några mål. I andra låg vi mer rätt i försvaret och samlade ihop oss, säger ”Bängan”, som haft ont i halsen och först i lördagskväll, kunde ge klartecken för spel.

 

Efter halvtimmens spel kvitterade hemmalaget, när Elin Andersson i Avestamålet, släppte en retur på Sara Sterns skott, och först på bollen var Stina Gustavsson Pettersson, som från nära håll tåade in bollen till 1-1. Ett mål som kanske AAIK:s keeper kunde tagit. Kvitteringen var rättvis.

Det dröjde till sista fem minuterna av halvleken innan Avesta lyckades komma till några anfall. Närmast var Izabelle Lundqvist som nickade Ella Wigerts inlägg i famnen på Rynninges målvakt. ”Izza” skulle dock snabbt ta revansch på sig själv, kort därefter. För i den 44:e minuten var det återigen Ella Wigert som sköt ett skott, vars retur letade sig till Avestas #10 som kunde ge Avesta ledningen med 1-2. Sett till spelet i halvleken, var resultatet knappast rättvist, vilket Avestas tränare, Mikael Lindgren instämde i:

-Det som påverkade oss var att vi inte hade samma kräm som tidigare. Kanske berodde det på värmen och gräset. Jag tycker ändå mattan var mjuk och bra, så det kan vi inte skylla på. Vi lyckades inte sätta press på Rynninge, och de vann duellerna. Vi lyckades inte sätta bollarna till våra forwards.

 

 

AAIK kom i den andra halvleken ut som ett nytt lag. Plötsligt satt löpningarna, och man kom lätt till bra målchanser.

AAIK-tränaren vill dock inte säga att det var en coachseger, för till syvende och sist, är det spelarna ute på planen som ska göra jobbet.

-Vi spelade 20 meter längre ner med vårt försvar. Vi prioriterade att ligga rätt i positionerna, och när vi vinner boll kunde vi kontra in 3-1 och 4-1.

Sju minuter in i halvleken jublade Rynninge för mål, men domaren vinkade av för offside. Ett mål Jonas Wiklander hade svårt från ledarbänken, avgöra om det skulle ha godkänts.

-Det var svårt att se vilken som var sist på bollen. Det kunde lika gärna ha varit målvakten. 2-2 och det hade blivit en annan matchbild. Men Avesta var bättre i andra, och vi var nere i källaren. Vi har inte självförtroende, det blir misstag, och man väntar att någon annan ska lösa det. Men reagerar istället för att agera själv.

Vad tyckte du om Avesta?

-Avesta är lite mer rutinerade, och har lite äldre spelare. Vi har tappat mycket folk från förra året. AAIK är lite starkare och tyngre, och mer kompakta än vad vi är, säger Rynninge bossen, som plussade för Sara Stern och Stina Gustavsson Pettersson.

 

Moa Hjalmarsson, var i andra halvlek ett ständigt ett hot mot Rynninges försvar. FOTO: Per Lindgren.

 

Psykologiskt viktigt kunde istället Avesta utöka ledningen två minuter senare till 1-3, genom Moa Hjalmarsson.

-Det var en lång boll. ”Izza” löpte på den och spelade in. Det var inte så svårt att göra mål. I första var de snäppet bättre, men jag tycker vi i andra var mycket bättre än dem, säger Moa.

Rynninge spel från första halvlek var som bortblåst, och Avesta skapade målchanser på löpande band, genom forwardsparet Izabelle Lundqvist och Moa Hjalmarsson. Det var också Izabelle Lundqvist som med sitt tredje mål för dagen kyligt kunde placera in bollen i bortre hörnet, till 1-4 med dryga kvarten kvar.

 

 

Ella Wigert har det mesta som behövs för en fotbollspelare. Framspelare, bra hörnläggare, tuff och har ett bra skott. FOTO: Per Lindgren.

 

Rynninge som likt Avesta, förra säsongen degraderades från division 1, gjorde ändå liv i matchen, med två sena mål.

-Vi kanske blev trötta och tappade fokus, jag vet inte. Så man blev lite orolig, säger Moa Hjalmarsson.

Mikael Lindgren, hade också svårt att förstå att man nästan höll på att tappa poäng i slutskedet.

-Pang! Med fem minuter kvar känns det lugnt. Sedan är det tre, fyra minuter kvar efter deras 3-4, och det räcker med en frispark som lyfts in.

Duktige Sara Stern kunde först förvalta ett friläge på bästa sätt efter fått bollen serverad av Frida Gustavsson Pettersson fram till 2-4. Och när sedan Michaela Wulff slog en för lös bakåtpassning till Elin Andersson var ställningen plötsligt 3-4. Återigen var det Rynninges Sara Stern som avslutade.

-Ibland blir det sådana här matcher, men det viktigaste är att vinna. Vi är ett lag som kämpar och sliter, säger Linda Bängs Eriksson.

 

I nästa omgång, den 24 juni, tar Avesta emot Ornäs hemma.

 

TOPPBILDEN. Linda Bängs Eriksson i kamp med Rynninges Ebba Mannfolk. FOTO: Per Lindgren.

 

Rynninge IK-Avesta AIK 3-4 (1-2)

Målen: 0-1 (4) Izabelle Lundqvist, 1-1 (30) Stina Gustavsson Pettersson, 1-2 (44) Izabelle Lundqvist, 1-3 (54) Moa Hjalmarsson, 1-4 (73) Izabelle Lundqvist, 2-4, 3-4 (86, 89) Sara Stern.

Domare: Micael Svensson

Publik: Ca 60 (Grenjadärvallen)

 

AAIK (4-4-2): Elin Andersson-Sabina Broström, Michaela Wulff, Tilda Jacobsson, Linda Bängs Eriksson-Linn Andersson, Nora Jacobsson, Julia Lindström, Ella Wigert-Moa Hjalmarsson, Izabelle Lundqvist. Ersättare: Julia Knöös Sölvestad, Alva Wallner, Fougnigue Kone, Alva Nyström.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Avesta AIK - Fotboll
Telegatan 6D
77431 Avesta

Besöksadress:
Telegatan 6D
77431 Avesta

Kontakt:
Tel: 022658294
E-post: This is a mailto link

Se all info